IN MEMORIAM

U dobi od 67 godina u Zagrebu umrla Vera Zima, jedna od naših najomiljenijih glumica

Vera Zima
 Damir Krajac/Cropix
Zima je dobitnica nagrade ‘Vladimir Nazor‘ za životno djelo te nagrade ‘Fabijan Šovagović‘ za doprinos hrvatskoj kinematografiji

Omiljena kazališna, filmska i TV glumica Vera Zima umrla je jučer u Zagrebu u dobi od 67 godina, javlja Radio Sljeme.

Rođena je u Metkoviću 1953. godine, a do 18 godine živjela je u Pločama, otac joj je bio slovačkog podrijetla te je i ona sama izvrsno govorila slovački jezik.

Vera Zima je na Akademiji dramskih umjetnosti diplomirala 1976., a već iduće godine ostvarila je zapaženu ulogu u filmu 'Mećava' Antuna Vrdoljaka, u kojem je glumila uz Ivu Gregurevića, Vinka Kraljevića, Slobodana Perovića i Fabijana Šovagovića.

Nastupala je u Teatru u gostima, Satiričkom kazalištu Kerempuh te, između ostalog, u Zagrebačkom kazalištu lutaka.

Posebno se istaknula u Teatru &TD u 'Baladama Petrice Kerempuha' Miroslava Krleže u adaptaciji Rade Šerbedžije (1976.), lutkarsko-glumačkoj postavi 'Hamleta' u režiji Zlatka Boureka (1982.) te u 'Krčmarici' Petera Turrinija (1986.) u adaptaciji predloška Carla Goldonija.

Također je redovito nastupala u lutkarskom kazalištu i sinkronizirala animirane filmove.

Jedna od najrecentnijih i najpoznatijih uloga joj je ona u seriji 'Odmori se, zaslužio si' za koju je 2006. dobila nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Tipski je glumila obične, svakidašnje, tople i prikriveno snažne žene (majke, kućanice, susjede, tetke i bake), a široku prepoznatljivost stekla je takvim televizijskim ulogama, posebno u sitcom-serijama 'Luda kuća' i (2005–09) i 'Odmori se, zaslužio si' (2006–13).

Za svoj rad u filmu i kazalištu osvojila je brojne nagrade, uključujući Zlatnu Arenu za sporednu žensku ulogu ('Oprosti za kung fu') i Nagradu 'Fabijan Šovagović' Hrvatskog društva filmskih redatelja (2016.).

Zima je uz brojne druge nagrade, dobitnica i nagrade 'Vladimir Nazor' za životno djelo na području filma.

Jandroković izrazio sućut obitelji Vere Zime

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u nedjelju obitelji Zima sućut u povodu smrti hrvatske kazališne, filmske i TV glumice Vere Zime, istaknuvši da je hrvatska kultura izgubila iznimnu umjetnicu.

"Njezinim odlaskom hrvatska kultura izgubila je iznimnu umjetnicu i krasnu osobu koja će ostati zapamćena po entuzijazmu, vedrini i nepresušnoj energiji koju je davala svemu što je radila", napisao je Jandroković u svoje osobno i u ime Hrvatskoga sabora.

Još od dolaska iz svojih Ploča na Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu, u više od četiri desetljeća karijere odigrala je brojne zapažene uloge u predstavama, filmovima i serijama, dodao je.

Od predstave "Čaruga" u tadašnjem matičnom kazalištu "Teatar u gostima", preko nagrađivanih filmova "Mećava", "Oprosti za kung fu" i "Duga mračna noć", do uloge Ruže Kosmički u seriji "Odmori se, zaslužio si" kojom je osvojila simpatije i novih, mlađih naraštaja.

Brojne nagrade potvrđuju njezino priznanje u struci i kod publike, poput "Zlatne arene" u Puli, nagrade "Fabijan Šovagović" te ovogodišnje nagrade najvišeg državnog priznanja kulturnim djelatnicima "Vladimir Nazor" za životno djelo, istaknuo je Jandroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 04:46