SNJEŽNO KRALJEVSTVO II.

U drugom dijelu poklonici priče o Elzi i Ani dobit će odgovore na velika pitanja poput: zašto jedna sestra ima moći, druga ne i gdje su im roditelji

 

Za mnoge je bilo nemalo iznenađenje kad je “Snježno kraljevstvo” zasjelo na prijestolje najuspješnijih crtića svih vremena. Dogodilo se to potkraj 2013., dotad su na top-listi animiranih filmova suvereno vladali Pixarovi filmovi, no odjednom je i Disney, koji je u međuvremenu kupio svoga konkurenta, pokazao da posjeduje skrivene adute. “Snježno kraljevstvo” zakitilo se i Oscarima za najbolji crtić i najbolju pjesmu (“Let It Go”), a posebno je važno da se blu-ray disk cijelo to vrijeme sjajno prodavao u dućanima, tako da je 2015. premašio brojku od 18 milijuna primjeraka (i to samo u Americi), što dotad nije uspjelo nijednom filmu, pa ni igranim blockbusterima.

Naravno, titulu nije bilo lako održati, lani su ga opasno ugrozili “Izbavitelji 2”, ali “Snježno kraljevstvo” zasad drži svoju poziciju i jedino bi ga moglo skinuti s trona “Snježno kraljevstvo 2” koje sljedeći tjedan stiže u svjetska (pa i naša) kina. Mudro je to što je tako rano krenulo, to je tip filma koji će imati odlične rezultate i tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, a dobro je i što se prilično odmaknuo od najopasnijeg konkurenta u tom razdoblju, “Ratova zvijezda: Uspona Skywalkera”.

Ne bi vam škodilo da ponovno pogledate prvi film prije nego što kupite ulaznice za drugi. Ponajprije stoga što “Snježno kraljevstvo” ima prilično kompliciranu radnju, pogotovo za standarde crtića namijenjenog najširoj publici. Odnos dviju junakinja, sestara Elze i Ane, vrlo je slojevit, prva ima magične moći, a druga ne. Zato je Elza i izbjegava da je ne bi povrijedila, što Ana pak shvaća na posve pogrešan način.

Snježno kraljevstvo se zove Arendell, njegovim je podanicima malo čudno što nikad ne vide svoju kraljicu, a još ih više zbuni činjenica što ona u jednom trenutku pobjegne i negdje daleko od njih sagradi svoj dvorac od snijega i leda. Sve se to, dakako, sredi do završnice, Elza i Ana postanu najbolje prijateljice, a stanovnici Arendella zadovoljni su što ponovno mogu vidjeti svoju kraljicu.

Film su režirali Chris Buck i Jennifer Lee, ona je ujedno postala kreativna ravnateljica Disneyjeva studija za animaciju, prva žena kojoj je takvo što uspjelo, no u ovom mileniju sve više animatorica zauzima istaknute pozicije i u drugim studijima. Nakon što je bilo jasno da će “Snježno kraljevstvo” postići takav uspjeh, odmah su počele pripreme za nastavak, ali bez histeričnog požurivanja. Publika je - da ne zaboravi prvi film - mogla vidjeti dva simpatična kratka crtića, “Ledena groznica” i “Olafove ledene pustolovine”, što je imalo efekta jer je nedavna internetska najava za drugi film zabilježila golemu gledanost.

Kakva je priča “Snježnog kraljevstva 2”? Nju su zapravo diktirali poklonici filma. Zanimalo ih je zašto Elza ima čarobne moći, a Ana ne? Također, što se dogodilo s njihovim roditeljima, kraljicom Idunom i kraljem Agnarom, njihov je brod stradao na moru, ali malo više detalja o tome, ne bi bilo na odmet. Film počinje tako što Elza čuje neobične zvukove iz sjevernih šuma kako je dozivaju. Nema druge nego provjeriti o čemu je riječ, a njoj se u tom putovanju pridružuju Ana, njezin dragi Kristof, sob Sven i snjegović Olaf.

Po svemu sudeći, slabim rezultatima u kinima proteklih tjedana bliži se kraj, jer “Snježnom kraljevstvu 2” prognoziraju već u prvom vikendu bruto zaradu od 100 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:42