OSMA SEZONA

U DUBROVNIKU JUČER PALA ZADNJA KLAPA Emilia Clarke na kraju nije došla, 'Igra prijestolja' seli se u Sjevernu Irsku

 Tonči Plazibat / CROPIX
 

Snimanje scena za osmu sezonu megapopularne serije “Igre prijestolja” jučer je i službeno završeno. Produkcija je trajala danima pod budnim okom brojnih zaštitara i strogih sigurnosnih kontrola.

Najveća pomutnja nastala je u srijedu kada se na tvrđavi Minčeti u prepoznatljivom krznenom kaputu ukazao Jon Snow, glavni lik kojeg tumači 31-godišnji glumac Kit Harington. Kako neslužbeno doznajemo, snimanje u Dubrovniku je završeno, a cijela ekipa se već uputila prema Sjevernoj Irskoj i Islandu.

Sudeći prema fotografijama, popularni glumac prilično je opušten. U stankama između scena opuštao se uz kavu i cigaretu, a stajling je ležerno upotpunio špangicom u kosi.

Iako se šuškalo da je u Dubrovnik stigla i Emilia Clarke, Kraljica zmajeva, to se ipak nije dogodilo. Iako su detalji radnje nepoznati, čini se da Daenerys neće ponovno dolaziti u glavni grad Westerosa. Na portalima i društvenim mrežama ovih su se dana dijelile fotografije vitke žene plave kose, u tamnoj odjeći s lancem preko tijela, što se podudara s Daenerysinim outfitom u posljednjoj sezoni. Međutim, neslužbeno doznajemo kako je riječ o šminkerici sa seta serije.

Veliko osiguranje

Sam je set zaštićen, tako da se, osim fotografija koje uhvate dovitljivi fotografi ili se zahvaljujući spretnim fanovima mogu naći na društvenim mrežama, samo može naslutiti što se točno događa iza ograde. Glumci su većinu vremena bili zaklonjeni kapuljačama i kišobranima kako bi što više detalja ostalo tajno, s obzirom na to da je i pojavljivanje određenih likova dovoljno da fanovi zaključe neke dijelove radnje. Koliko je snimanje u Dubrovniku važno pokazuju fotografije tvoraca serije Davida Benioffa i D. B. Weissa, koji su nadzirali svaki detalj.

- Nikada se nije toliko pazilo na sigurnost kao ovaj put - složni su svi Dubrovčani. U njihovu gradu ekipa “Igre prijestolja” snimila je samo jednu scenu posljednje, osme sezone, koja je, prema svim saznanjima, iznimno važna te se drži pod strogim velom tajnosti zbog iskustva tijekom prijašnjih snimanja. Naime, ekipa se već prije susretala sa situacijama gdje bi posjetitelji sa zidina, iz restorana ili s Lovrijenca snimali scene i dijelili ih po društvenim mrežama. To je ekipi izazvalo probleme pa su se neke prijašnje scene morale i izbacivati. Zbog toga snimateljska ekipa ovog puta ništa nije htjela prepustiti slučaju pa su uredili da se dio zidina zatvori.

“Dijelom gradskih zidina od kule od Pila do bastiona sv. Petra 6. veljače posjetitelji nisu mogli prolaziti, a 7. veljače bio je zatvoren dio od tvrđave Minčete do kule od Pila. Tvrđava Lovrijenac bila je zatvorena za posjetitelje 6. i 7. veljače 2018.”, stoji u odgovoru Društva prijatelja dubrovačke starine, a u razgovoru su nam otkrili kako će se dvodnevno zatvaranje određenog dijela zidina i Lovrijenca platiti po cijeni od 25 tisuća kuna plus PDV te da ekipa serije “Igra prijestolja” nastavlja snimanje u Dubrovniku, ali više ne na području zidina ili drugih gradskih znamenitosti koje bi se za potrebe snimanja trebale zatvoriti. Gdje se točno nastavlja snimanje nisu nam znali reći ni u Društvu prijatelja dubrovačke starine, ni u Turističkoj zajednici grada Dubrovnika.

Vreće za smeće

U restoranu Orhan u Ulici od Tabakarije otkrili su nam da su na nekoliko dana iznajmili restoran snimateljskoj ekipi, no da se jučer sve vratilo u normalu iako se još može vidjeti horda zaštitara. Osiguranje je ovaj put doista bilo na najvišem nivou pa su tako ljudi koji žive na Pilama morali imati spuštene rolete, a nekima su prozori čak bili i oblijepljeni vrećama za smeće. Potvrdio nam je to i vlasnik apartmana na Pilama, u neposrednoj blizini seta serije, koji nam je rekao da nije uspio vidjeti glumce.

- Sve je zagrađeno i ništa se ne vidi, a i kroz neke ulice se ne može proći. Tako je već šest ili sedam dana. Prozori koji gledaju na lučicu morali su imati spuštene rolete, a do kada će tako ostati ne znam - rekao nam je jučer vlasnik apartmana, a jedan od stanovnika s Pila otkrio nam je da mu danima pred kućom stoje kamioni sa snimateljskom opremom.

Za potrebe HBO-ove ekipe i snimanja posljednje sezone na Pilama je već prošli tjedan postavljen šator s opremom za snimanje. Lokalci kažu da su još u studenome prošle godine vidjeli kreativni tim serije kako istražuje nove lokacije za snimanje po Gradu pa nije isključena mogućnost da se završni dvoboji odigraju i na nekim drugim mjestima unutar povijesne jezgre. Iako su Dubrovčani već navikli na brojna filmska snimanja i statiranje, neslužbeno se doznaje da ovaj put nisu bile uključene domaće snage, nego je sav posao odradila produkcija serije koja sve drži pod kontrolom. Ekipa je prije tjedan dana bila na Islandu gdje su se snimale završne scene u hladnoći i snijegu. Sve bi trebalo biti snimljeno do kraja 2018., a prema informacijama

HBO-a, finalna sezona će se prikazati 19. travnja sljedeće godine.

Opće je poznato kako je Dubrovnik postao popularna filmska lokacija, ali i “meka” za brojne serijale koji su grad pod Srđem vinuli na liste hit turističkih odredišta. Nakon završetka sedme sezone “Igre prijestolja” pojavili su se napisi i dvojbe o tome hoćemo li Grad vidjeti i u završnoj sezoni, no obožavatelji serijala više ne trebaju brinuti. Navodno su ključne scene za rasplet napete radnje snimljene ovih dana upravo u Dubrovniku.

Milijuni eura

Kolika je važnost serijala potvrđuje i istraživanje Ekonomskog instituta u Zagrebu prema kojem je snimanje “Igre prijestolja” u Dubrovniku povećalo turističku potrošnju za 126 milijuna eura i donijelo milijun i pol turističkih noćenja više.

Kit Harington, popularni Jon Snow, u Dubrovnik, od 2011. poznatiji kao glavni grad Westerosa - King’s Landing, došao je nakon pada Zida, koji je na kraju sedme sezone osvojila vojska mrtvaca.

King’s Landing, naravno, čuva Cersei Lannister, odnosno Lena Headey koja je jučer snimljena u Dubrovniku. Na fotografijama je nasmiješena, a druži se s Jonom Snowom, koji joj je suborac u bitki s vojskom mrtvaca.

U Dubrovniku su i Isaac Hempstead Wright, koji glumi Brana Starka, odnosno Snowova polubrata, te član kraljevske straže Cersei Lannister, Gregor Clegane kojeg zovu The Mountain, odnosno Hafþór Júlíus Björnsson. Kako su u Dubrovniku snimljeni Bran Stark, ali i glumac koji igra Samwella Tarlyja (John Bradley), čini se kako su napokon došli do Jona Snowa, s obzirom na to da su većinu sedme sezone bili u Citadeli.

Njih dvojica čuvari su i ključne tajne o Jonovu podrijetlu, koja mu daje najveće pravo na Željezni tron koji se nalazi upravo u Dubrovniku i na njemu je dosad sjedila Cersei Lannister. Inače, u Dubrovniku su uhvatili i redatelja Davida Nuttera, koji je zadužen za prvu, drugu i četvrtu epizodu, a kako ova sezona ima samo šest epizoda, fanovi pretpostavljaju da je ovih dana u King’s Landingu došlo do svrgavanja Cersei.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 11:49