OTPOR DIKTATURI

U GLAVNIM ULOGAMA: NESTABILNI BJELORUSKI ELEMENTI Kako se KGB okomio na osnivače Slobodnog Kazališta

Dok se članovi Slobodnog Kazališta suočavaju s izborom između represije kod kuće ili egzila, film ponovno potvrđuje naše uvjerenje da moć umjetnosti i nade može promijeniti svijet

Nakon održane tri uspješne simultane projekcije društveno-angažiranih i kreativnih dokumentaraca, kino-premijerom filma U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi („Dangerous Acts: Starring the Unstable Elements of Belarus“), u režiji Madeleine Sackler, danas s početkom u 20 sati u Dokukinu KIC (Preradovićeva 5) nastavlja se projekt Dokuvizija, partnerski projekt Balkan Documentary Distribution Networka (BDDN-a), pokrenutog s namjerom povezivanja i razmjene programa između partnera projekta i publike na regionalnoj razini kroz društveno-angažirane i kreativne dokumentarne filmove.

Radnja filma U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi počinje 2010. g. kad je KGB vršio opresiju nad disidentima, 16 godina nakon što je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko preuzeo vlast tijekom raspada SSSR-a. Dok se približavaju novi predsjednički izbori sumnjive regularnosti, KGB se okomio na osnivače Slobodnog Kazališta, Nikolaja Kalezina, Nataliju Kaliadu i Vladimira Ščerbanja, koji su, zajedno sa svojim kolegama, razapeti između borbe za svoju umjetnost i borbe za vlastitu sigurnost i sigurnost svojih obitelji.

Film se sastoji od prokrijumčarenih snimki i necenzuriranih intervjua te publici pruža pogled izbliza na pokret otpora, koji se istodobno razvija na pozornici i na ulicama. Dok se članovi Slobodnog Kazališta suočavaju s izborom između represije kod kuće ili egzila u SAD-u i UK-u, film ponovno potvrđuje naše uvjerenje da moć umjetnosti i nade doista može promijeniti svijet.

U glavnim ulogama: Nestabilni bjeloruski elementi ujedinili su žiri u izboru najboljeg filma na ONE WORLD BRUSSELS festivalu te publiku na BIOGRAFILM festivalu na kojem je nagrađen s još dvije nagrade - Life Tales Award te Guerilla Staff Award. Na festivalu PLANETE+ DOC FILM FESTIVALU u Varšavi, nagrađen je Amnesty International Award nagradom.

Bjelorusko Slobodno Kazalište osnovano je i djeluje od 2010. godine, od svojih samih početaka u „undergroundu“ i ilegali gradi publiku te stvara jedinstveno kazalište zbog svog inovativnog pristupa gorućim društvenim i političkim izazovima. Sve svoje performanse i predstave izvode stalni članovi Kazališta, a reprodukcija je nemoguća jer srž njihova rada nastaje iz njihovih osobnih iskustava i istraživanja. Bjelorusko Slobodno Kazalište nastupilo je u više od 42 zemlje diljem svijeta, a trenutno djeluje u SAD-u, UK-u te Bjelorusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 11:45