Klimatska ratnica

U hrvatska kina, s venecijanske Mostre dolazi hvaljeni dokumentarac o Greti Thunberg

Greta Thunberg

 Press
Nadam se da će svi koji pogledaju film shvatiti da mladi ne sudjeluju u školskom štrajku radi zabave Prosvjedujemo jer nemamo izbora

Biografski film 'Greta' švedskog redatelja Nathana Grossmana, premijerno prikazano u Veneciji, 6. studenog dolazi u hrvatska kina. Kinopremijera je zakazana za petak, 5. studenog u zagrebačkom Dokukinu KIC uz razgovor o načinima borbe protiv klimatskih promjena u kojem sudjeluju Marija Mileta (Zelena akcija) i Leonarda Šmigmator (Fridays for Future). Dan kasnije kreće u kino distribuciju diljem Hrvatske.

image

Greta Thunberg

Adrian Dennis/AFP
image

Greta Thunberg

image

Greta Thunberg

Press
image

Greta Thunberg

Od kada je pokrenula globalni pokret, Greta se susrela s nizom moćnih političara i drugih javnih osoba, postala je poznata po svojem oštrom obraćanju šefovima država u Ujedinjenim narodima, ali i po motiviranju milijuna mladih ljudi širom svijeta da razmisle o klimatskim izazovima. Svojim aktivizmom pokušava ukazati na to koliko su klimatske promjene opasne, a drastične promjene na razini pojedinih država za sada još nisu donesene. Dokumentarac GRETA prati život ove mlade aktivistice od prvog štrajka za klimu, preko putovanja održivom jedrilicom do SAD-a, do niza govora koje je održala u utjecajnim institucijama diljem svijeta. Pokazuje i njen odnos s obitelji te borbu s Aspergerovim sindromom. U ožujku 2019. Greta Thunberg je bila nominirana za Nobelovu nagradu za mir, a časopis Time proglasio ju je osobom godine.

Nadam se da će svi koji pogledaju film napokon shvatiti da mladi ne sudjeluju u školskom štrajku radi zabave. Prosvjedujemo zato jer nemamo izbora. Mnogo se toga dogodilo otkako smo krenuli sa štrajkom, no nažalost još uvijek smo zaglavili na početku. Nigdje ne nalazimo prijeko potrebne promjene i stupanj svjesnosti o ugroženosti našeg planeta. Sve što tražimo je da naše društvo tretira klimatsku krizu kao stvarnu krizu i omogući nam sigurnu budućnost. (Greta Thunberg)

Film kreće u kinodistribuciju diljem Hrvatske na Globalni dan akcije, 6. studenog dok je kinopremijera zakazana za petak, 5. studenog u zagrebačkom Dokukinu KIC s početkom u 19 sati. Nakon projekcije održat će se razgovor o načinima borbe protiv klimatskih promjena u kojem sudjeluju Marija Mileta (Zelena akcija) i Leonarda Šmigmator (Fridays for Future) a moderator je filmski kritičar i asistent Dokukina Miro Frakić.

Inspirirani Gretom, mladi diljem svijeta pokreću vlastite akcije, pa tako i u Hrvatskoj učenici okupljeni u inicijativu Fridays For Future organiziraju 12. studenog u Zagrebu Klimatski marš za opstanak kojim poručuju: "Vrijeme nam istječe, u desetljeću smo koje je ključno za daljnji tijek klimatske krize i zato moramo djelovati odmah!"

Distributer filma je Restart Label u suradnji s inicijativom Fridays For Future i Zelenom akcijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 15:37