‘NELAGODAN OSJEĆAJ‘

U Japanu ipak pokazali ‘Oppenheimer‘, na ulazu u kina brojna upozorenja: ‘Ovo je teško gledati‘

oppenheimer movie

 Universal/
Teruko Yahata (86), koja je preživjela atomsku bombu, rekla je da osjeća empatiju prema fizičaru koji stoji iza bombe

"Oppenheimer", dobitnik nagrade za najbolji film, konačno je premijerno prikazan u Japanu u petak, osam mjeseci nakon kontroverznog masovnog marketinškog pritiska i zabrinutosti zbog toga kako će nuklearna tema biti prihvaćena u jedinoj zemlji koja je pretrpjela atomsko bombardiranje.

Najveći pobjednik na ovomjesečnoj dodjeli Oscara, film redatelja Christophera Nolana o američkom fizičaru J. Robertu Oppenheimeru, koji je vodio laboratorij gdje je razvijena atomska bomba, zaradio je gotovo milijardu dolara na globalnoj razini.

No Japan je do sada bio izostavljen iz svjetskih prikazivanja, unatoč tome što je bio glavno tržište za Hollywood.

Na japanske gradove Hirošimu i Nagasaki na kraju Drugoga svjetskog rata bačene su atomske bombe ubivši više od 200. 000 ljudi.

"Naravno da je ovo nevjerojatan film koji zaslužuje Oscara", rekao je stanovnik Hirošime Kawai (37), koji je naveo samo svoje prezime.

Obožavatelj Nolana

"Ali film također prikazuje atomsku bombu na način da se čini kao da je hvali, a kao osobi s korijenima u Hirošimi bilo mi je teško gledati", rekao je.

Veliki obožavatelj Nolanovih filmova, Kawai, javni službenik, otišao je pogledati "Oppenheimera" prvi dan prikazivanja u kinu koje se nalazi samo kilometar od gradske Kupole atomske bombe, odnosno Spomenika miru, građevini koja je ostala neobnovljena kao spomenik stradalima u atomskom bombardiranju.

"Nisam siguran da je ovo film koji bi se Japanci trebali posebno potruditi pogledati", dodao je.

Fotografije na društvenim mrežama pokazuju znakove postavljene na ulazima u neka kina u Tokiju, upozoravajući da film sadrži prizore nuklearnih pokusa koji bi mogli predočiti razaranje koje su izazvale bombe.

Drugi stanovnik Hirošime, Agemi Kanegae, imao je pomiješane osjećaje nakon što je konačno pogledao film.

Nelagoda na kraju

"Film je itekako vrijedan gledanja", rekao je umirovljeni 65-godišnjak. "Ali osjećao sam se vrlo nelagodno zbog nekoliko scena, kao što je suđenje Oppenheimeru u Sjedinjenim Državama na kraju."

Film je ubrzo postao svjetski hit nakon što je prošlog srpnja prikazan u Sjedinjenim Državama. Ali mnogi su Japanci bili uvrijeđeni online memovima "Barbenheimer" koje su stvorili fanovi povezujući ga s "Barbie", sapuničastim blockbusterom koji se prikazivao otprilike u isto vrijeme.

Universal Pictures je isprva izostavio Japan iz svog globalnog rasporeda prikazivanja filma "Oppenheimer". Na kraju ga je preuzeo Bitters End, japanski distributer nezavisnih filmova, a određen je datum prikazivanja nakon dodjele Oscara.

U razgovoru s Reutersom prije prikazivanja filma, Teruko Yahata, koja je preživjela atomsku bombu, rekla je da ga jedva čeka vidjeti, u nadi da će ponovno potaknuti raspravu o nuklearnom oružju.

Yahata, koja sada ima 86 godina, rekla je da osjeća empatiju prema fizičaru koji stoji iza bombe. To je mišljenje ponovio i Rishu Kanemoto, 19-godišnji student, koji je pogledao film u petak.

"Hirošima i Nagasaki, gdje su bačene atomske bombe, svakako su žrtve", rekao je Kanemoto.

"Ali mislim da je izumitelj, premda je jedan od počinitelja, i sam žrtva zahvaćena ratom", dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 08:49