‘IZA ZATVORENIH VRATA‘

U kinima prvi holivudski film o pandemiji: Covid-19 mutirao u puno opasniji covid-23

Songbird
 Stx Films/Planet/Profimedia
Radnja se odigrava 2024. kada su donesene izvanredne mjere. Svatko kod koga se otkriju znakovi zaraze premješta se u karantenu

Michael Bay prometnuo se među najmoćnije filmaše Hollywooda zahvaljujući pričama o svjetskim katastrofama ("Hrid", "Armagedon") i serijalu "Transformeri", a kad je ove godine tvornica snova poljuljana epidemijom koronavirusa, dao je svoj prilog novom realizmu neobičnim trilerom "Iza zatvorenih vrata" (Songbird).

Producirala ga je, između ostalih, i njegova kompanija Platinum Dunes, ali sam se Bay nije prihvatio režije, posao je prepustio Adamu Masonu koji se dosad kalio uglavnom na videospotovima. Iako film izgleda kao da je napravljen s pola snage, nije potpuno nezanimljiv. Radnja se odigrava 2024. kad je covid-19 mutirao u puno opasniji covid-23 pa su donesene izvanredne mjere. Svatko kod koga se otkriju znakovi zaraze premješta se u karantenu, htio to ili ne, a s njim odlaze i njegovi bližnji jer se smatraju opasnima za sve živo. U tu svrhu ustanovljena je nova vrsta policije, nešto između uličnih redara i bolničara: dovoljno je da ti mobitelom izmjere temperaturu i već si na pola puta do karantene koju nazivaju i koncentracijskim logorima.

Glavni protagonist (slabo poznati, ali razmjerno karizmatični novozelandski glumac KJ Apa) je Nico Price, dostavljač na lako pokretnim vozilima (bicikl, motocikl), zaljubljen u jednu od mušterija, mladu glumicu Saru (također ne baš poznata Sofia Carson), koja živi s bakom sklonom obolijevanju. Kad potonja umre, i Sara mora u karantenu, što Nico ne želi dopustiti. Ima tu još bizarnih likova, poput poduzetnika Williama Griffina (Bradley Whitford) i njegove supruge Piper (Demi Moore najpoznatije je glumačko ime), oni su nekad imali legitimne poslove, a sada se bave krivotvorenjem zdravstvenih isprava. Narativni odvojci nisu baš spretno posloženi, što povremeno stvara zbrku, no prvom holivudskom filmu o pandemiji štošta se može oprostiti. ("Iza zatvorenih vrata" am. akc. triler, 2020. R: Adam Mason Nezavisna kina diljem Hrvatske)

Uspješni domaći filmovi na online platformama

U ovo nedoba korone neke produkcijske kuće i kinodistributeri ponudili su svoj sadržaj online. Tako je hrvatska dokumentarna produkcija Factum do 3. siječnja na svojim web stranicama ponudila nagrađivani dokumentarni film "Tusta" Andreja Korovljeva. Uz njih, tu je i online platforma kina Europa koja, doduše uz novčanu naknadu, nudi film "Mare" redateljice Andree Štake te višestruko nagrađivane naslove "Dnevnik Diane Budisavljević" i hrvatsku manjinsku koprodukciju "Bosonogi car" Jessice Woodworth i Petera Brosensa.

image
Branko Crnec Tusta
Darko Tomas/Cropix

Još jedan ovogodišnji dugometražni naslov ovih se blagdana može pogledati iz udobnosti vlastitog doma, a riječ je o dugometražnom prvijencu redatelja Jure Pavlovića, "Mater", koji se prikazuje na online kinu Kina Mediteran. Na istoj platformi mogu se pogledati filmovi "Zvizdan", "Ne gledaj mi u pijat", "Comic Sans", "Uzbuna na Zelenom vrhu" i "Zagonetni dječak".

Novogodišnji koncert prilagođen djeci

Riječki simfonijski orkestar priređuje magičan, zabavan i djeci prilagođen koncertni program. U svoju blagdansku tradiciju, uz omiljene zajedničke aktivnosti, mnogi su već dodali i Novogodišnje koncerte u podne u HNK Ivana pl. Zajca, u blagdanskom raspoloženju i posebnom okruženju. U radosti glazbe najljepše je ispratiti Staru i dočekati Novu godinu.

Video o izložbi "Pola stoljeća s Alanom Fordom"

Svu zainteresiranu publiku koja od 7. do 30. listopada ove godine u riječkoj Galeriji Kortil nije uspjela pogledati izložbu "Pola stoljeća s Alanom Fordom", iz Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku obavještavaju da je snimljen video s vodstvom kroz taj kulturni događaj.

Ansambl LADO i Mužek čestitali Božić koncertom na YouTubeu

Popularni hrvatski Ansambl LADO i tenor svjetskog glasa Tomislav Mužek čestitali su publici Božić koncertom na Badnjak. U svojoj su dvorani snimili kratki božićni koncert, a na programu su bili pučki božićni napjevi koji zauzimaju posebno mjesto u programima Ansambla LADO. Koncert se može pogledati na službenom YouTube kanalu Ansambla LADO.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:16