PET NOĆI KOD FREDDYJA

U okolini pizzerije nestalo je nekoliko djece i policija ih nikada nije našla. Počinje sunovrat tog nekad popularnog mjesta...

Josh Hutcherson, scena iz filma
 

 Universal Pictures - Blumhouse P/Afp/Profimedia/Universal Pictures - Blumhouse P/afp/profimedia
Već na plakatu figure djeluju zastrašujuće, a pomislite kako je u filmu u kojem likvidiraju svakoga tko im se nađe na putu

Scott Cawthon potpuno je drukčije zamišljao svoju karijeru. Najprije je osmislio nekoliko videoigara s kršćanskom tematikom, no nakon reakcija da bi to bolje funkcioniralo da je u pitanju horor, napravio je franšizu koja je tijekom godina narasla u opus od devet videoigara takva žanra. Prva je nastala u ljeto 2014., mjesto radnje bio je zapušteni obiteljski restoran, točnije pizzerija, čija je maskota bio animatronični medo Freddy Fazbear. Koncept videoigre bio je da njezin potrošač (odnosno igrač) ostane nakon ponoći u tom prostoru i da pokuša preživjeti u neprijateljskoj okolini čiji stanar nije samo Freddy, nego ih ima još. Svi su pokretni i spremni ubijati, a igrač ima na raspolaganju sigurnosne kamere, svjetla, vrata i ventilacijske otvore.

Već 2015. godine Warner Bros otkupio je prava na ekranizaciju videoigre, koja su poslije postala vlasništvo poduzetnog Jasona Bluma i njegove kompanije Blumhouse Productions koja se specijalizirala za jeftine filmove strave, u pravilu iznimno komercijalne. Sve je počelo filmom “Paranormalno”, a nastavilo se s jednom od verzija “Noći vještica”. Od redatelja, uz nju su se vezali M. Night Shyamalan, James Wan i mnogi drugi, a dok se pripremao filmski projekt “Pet noći kod Freddyja”, Scott Cawthon osnovao je vlastitu kompaniju koja je postala partner Blumhousea.

Kao redatelj filma neko je vrijeme figurirao Chris Columbus, nekoć veliki holivudski hitmejker (serijal “Sam u kući”, prva dva “Harryja Pottera”), no njegove ideje nisu se baš mogle pomiriti s onima Jasona Bluma pa ga je zamijenila razmjerno anonimna Emma Tammi, koja je sudjelovala i u pisanju scenarija. Glavni junak je postao Mike Schmidt (Josh Hutcherson), zaštitar s gomilom problema, koji se zapošljava kao noćni čuvar u nekoć popularnoj “Pizzeriji Freddyja Fazbeara”. Kad su ga primali na posao, nisu mu rekli da figure u restoranu, nepokretne tijekom dana, ožive nakon ponoći, i to ne samo Freddy Fazbear, nego i Bonnie, Chica i Foxy. Već na plakatu djeluju zastrašujuće, a pomislite kako je u filmu u kojem likvidiraju svakoga tko im se nađe na putu.

Mike Schmidt ima mlađu sestru Abby (Piper Rubio), njezina dadilja Max (Kat Conner Sterling) zna biti od koristi, a u restoran navrati i policajka Vanessa (Elizabeth Lail) koja nije osobita zaštita protiv paranormalnih fenomena. Premda u početku tako ne izgleda, Steve Raglan (Matthew Lillard), Mikeov savjetnik u karijeri, glavni je negativac filma. Sva čudovišta koja stvaraju probleme glavnom junaku napravljena su u radionici kreatura pokojnog Jima Hensona, što jamči visoki izvedbeni standard fantastike.

Tek da znate s čime u ovoj priči imate posla, osamdesetih godina, dok je pizzerija još dobra radila, u njezinoj okolini nestalo je nekoliko djece i policija ih nikada nije našla. Nakon toga počinje sunovrat tog nekad popularnog mjesta, a kako su producenti Blum i Cawthon veliki optimisti, namjeravaju napraviti bar trilogiju: uostalom, prognozira se da bi u američkim kinima film trebao tijekom prvog tjedna prikazivanja zaraditi barem 90 milijuna dolara bruto. Usporedi li se taj iznos s onim koliko je stajao (25 milijuna dolara), trebao bi to biti vrlo unosan posao. Osobito jer se sve događa uoči Noći vještica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:53