FILMOVI S KOSOVA

"U potrazi za Venerom" kosovske redateljice Norike Sefe nagrađen u Rotterdamu

U potrazi za Venerom
Autorici je to prvi dugometražni film, u njemu priča o odrastanju tinejdžerice u malom, postindustrijskom gradu na Kosovu

Kosovskim filmašicama baš ide. Nakon što je prošlog tjedna film "Košnice" kosovske redateljice Blerte Basholli osvojio tri nagrade na filmskom festivalu Sundance, još se jedna redateljica s Kosova ovjenčala nagradom na prestižnom međunarodnom festivalu. Taj je festival Rotterdam.

Film "U potrazi za Venerom" Kosovarke Norike Sefe osvojio je drugo nagradu- specijalno priznanje žirija- na festivalu u Rotterdamu. Prvu nagradu festivala Zlatni tigar osvojio je indijski film "Oblutci" redatelja P. Vinothraja. Drugu je nagradu s kosovskim filmom podijelio film "Kometi- korzikansko ljeto" francuskog režisera Pascala Tagnatija.

Rotterdamski festival iznimno je cijenjeni festival specijaliziran za filmove osebujnijeg i originalnog stila. Ovogodišnje izdanje je prvo koje kao umjetnička ravnateljica vodi hrvatska filmologinja Vanja Kaluđerčić.

"U potrazi za Venerom" je priča o odrastanju tinejdžerice u malom, postindustrijskom gradu na Kosovu. Redateljici Noriki Sefi to je prvi dugometražni film, no snimila je više kratkih filmova, a režiju je studirala na praškoj akademiji FAMU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:20