U 105. GODINI

U Srbiji umrla najstarija glumica na svijetu: ‘U legendu odlazi posljednji član slavnog ansambla‘

Branka Veselinović

 RTS/YouTube/
Ugledna kazališna i filmska glumica Branka Veselinović preminula je u 105. godini

Ugledna kazališna i filmska glumica Branka Veselinović preminula je u 105. godini, a prošle godine službeno je proglašena najstarijom glumicom na svijetu, objavljeno je u srijedu u Beogradu.

Rođena 1918. godine u Starom Bečeju, 18. rujna 2022. napunila je 104. godine, kao najstarija glumica na svijetu.

Jedinstven život, humanitarni rad i posvećenost teatru i kazališnoj umjetnosti glumice Branke Veselinović zauvijek su obilježili jednu epohu i povijest Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP)", ocijenila je u srijedu ravnateljica JDP-a Tamara Vučković Manojlović.

Branka Veselinović bila je članica JDP-a od osnivanja tog kazališta 1947., a njenom smrću u legendu odlazi i posljednji član slavnog ansambla JDP-a, biranog i sastavljenog od najboljih glumaca iz čitave bivše države, među kojima su bile legendarne Marija Crnobori i Mira Stupica.

Igrala je u više od 100 kazališnih predstava i filmova, a njezina kazališna karijera uglavnom je vezana uz JDP, gdje je nastavila igrati i poslije odlaska u mirovinu 1978.

Svoju posljednju ulogu - Dunda Nika u Skupu Marina Držića, igrala je sve do 2007.

Višestruko je nagrađivana, a u žiriju pri dodjeli Sterijine nagrade 1964. godine u žiriju je bio i književnik Meša Selimović.

U kazalištu je upoznala i svog supruga, kolegu Mlađu Veselinovića, s kojim je u braku, sve do njegove smrti, provela 64 godine.

Suprupružnici i kazališne kolege Veselinović nisu imali djece, ali su veliki dio života proveli baveći se humanitarnim radom i pomažući najmlađima, navodi se u priopćenju JDP.

Utemeljili su Nakladu Branke i Mlađe Veselinović za pomoć djeci s invaliditetom, a zbog humanitarnog rada postala je i počasna ambasadorica UNICEF-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:10