RAT PROTIV NETFLIXA

‘U suprotnosti je s islamskim vrijednostima i načelima, šalje nemoralne poruke našoj djeci i promiče homoseksualnost!‘

scena iz ‘Jurassic World: Camp Cretaceous‘

 Screenshot/YouTube
Vlastima Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata zasmetale su scene istospolnih poljubaca u nekim TV sadržajima

Saudijska Arabija zahtijeva od Netflixa da ukloni sav sadržaj koji, prema njihovu mišljenju, "krši islamske društvene vrijednosti i načela", objavili su tamošnji mediji, a prenosi BBC.

Navodno je nedavno emitirani materijal, "prvenstveno usmjeren na djecu", bio u suprotnosti s islamskim propisima, upozoravaju medijski nadzornici Saudijskog i Zaljevskog vijeća za suradnju.

Iako u službenom priopćenju nisu detaljno objasnili svoje opaske, saudijska državna televizija Al Ekhbariya prikazala je za njih sporne zamućene isječke iz animiranog serijala "Jurassic World: Camp Cretaceous" u kojemu se dvije tinejdžerice - ljube.

Obrušili su se i na kontroverzni francuski film "Cuties", a za Netflix kažu kako je zapravo "kinematografski paravan za nemoralne poruke koje prijete zdravom odgoju njihove djece".

- Ta streaming platforma promiče homoseksualnost pretjeranim fokusiranjem na istospolne parove - naveli su.

- Naše vlasti pratit će usklađenost Netflixova poslovanja s državnim direktivama, a u slučaju da se sporan sadržaj nastavi emitirati, bit će poduzete potrebne zakonske mjere - upozorili su iz saudijskog povjerenstva za audiovizualne medije.

Iz Netflixa još nisu odgovorili na ove optužbe.

Saudijska Arabija, kojom vladaju sunitski muslimani, nema zakone o seksualnoj orijentaciji ili rodnom identitetu, ali spolni odnosi izvan braka, uključujući i homoseksualni seks, strogo su zabranjeni. A prema tumačenju islamskoga zakona u toj zemlji, sporazumno istospolno seksualno ponašanje kažnjivo je smrću ili bičevanjem.

Podsjetimo, kina u Saudijskoj Arabiji u travnju su odbila prikazivati film "Doktor Strange u Multiverzumu Ludila" nakon što je Disney ignorirao zahtjev njihovih vlasti da ukine ono što su nazvali "LGBTQ referencama". Zbog istospolnog poljupca u lipnju je zabranjen i animirani film "Lightyear", a isto se dogodilo i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Osim toga, saudijski medijski nadzornici prošloga mjeseca optužili su YouTube za emitiranje "neprikladnih reklama" koje krše islamske vrijednosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:02