JONH MCTIERNAN

U susjedstvo nam stiže slavni redatelj, autor filmova ‘Predator‘ i ‘Umri muški‘

John McTiernan

 Frederic Andrieu/Bestimage/Profimedia/Frederic Andrieu/bestimage/profimedia
U natjecateljskom programu festivala Grossman mogu sudjelovati filmaši iz cijelog svijeta i filmovi koji žanrovski pripadaju fantastici

Ovogodišnji počasni gost 19. "Grossmann - festival filma i vina", koji se održava 19. i 20. lipnja u Ormožu te od 21. do 24. lipnja u Ljutomeru, bit će američki redatelj John McTiernan, koji će držati vlastiti Masterclass te predsjedati žirijem za dodjelu nagrade za najbolji film "Vicious Cat".

image

Riki Kopriva. Autor maske Miroslav Lakobrija

image

Sam Firstenberg i Miroslav Lakobrija

/Grossmann Arhiv

Redatelj John McTiernan svjetsku je slavu stekao svojim drugim filmom "Predator" iz 1987. godine, koji je uslijedio nakon debija s atmosferičnim hororom "Nomads" s Pierceom Brosnanom, snimljenim godinu prije.

Znanstveno-fantastični akcijski film s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi dio je franšize koja uključuje i četiri nastavka te jedan prednastavak, razne stripove, videoigre...Ne treba zaboraviti niti crossover "Alien vs. Predator". Schwarzenegger s McTiernanom ponovno radi 1993. na akcijskoj komediji "Last Action Hero".

image

Arnold Schwarzenegger, 20th Century Fox film, Predator (1987)
John McTiernan
Scenaristi: Jim Thomas and John Thomas

Supplied By Lmkmedia/Ipa/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmkmedia/ipa/ipa/profimedia

Odmah nakon "Predatora" McTiernan je režirao još veći akcijski blockbuster "Umri muški" (Die Hard). Glumačku ekipu danas kultnog filma iz 1988. godine predvodio je Bruce Willis u ulozi Johna McClanea, a njegovog fiktivnog protivnika Hans Grubera utjelovio je renomirani engleski glumac Alan Rickman (serijal "Harry Potter", "Zapravo ljubav", "Parfem: povijest jednog ubojice", "Razum i osjećaji").

1995. McTiernan je režirao i jedan od nastavaka franšize "Umri muški" - "Umri muški 3" (Die Hard with a Vengeance"). Uz Willisa u tome nastavku se pojavljuju i engleski glumac Jeremy Irons ("Lolita", "Damage") u ulozi Hansova brata Simona Grubera te Samuel L. Jackson ("Django", "Pakleni šund") kao Zeus Carver.

image

Bruce Willis

Die Hard

Lifestyle Pictures/Alamy/Alamy/Profimedia/Lifestyle Pictures/alamy/alamy/profimedia

Osim s Willisom i Scharzeneggerom McTiernan je u više navrata surađivao i s velikim škotskim glumcem te prvim filmskim Jamesom Bondom Seanom Conneryjem. Pamti se Conneryjeva uloga u špijunskom trileru "Lov na Crveni oktobar" (The Hunt for Red October) iz 1990. godine, a slijedi je i ona u filmu "Posljednji dani raja" (Medicine Man) iz 1992.

1999. McTiernan snima "Trinaestog ratnika" (The 13th Warrior). Zvijezda filma je španjoski glumac Antonio Banderas, a u filmu igra i egipatska legenda Omar Sharif ("Lawrence od Arabije", "Doktor Živago", "Funny Girl").

Iste godine McTiernan ponavlja suradnju s Brosnanom u kriminalističkoj romansi "Afera Thomasa Crowna" (The Thomas Crown Affair), novijoj verziji filma Normana Jewisona iz 1968. godine. Uloge koje su tada pripale Steveu McQueenu i Faye Dunaway, u filmu iz 1999. su utjelovili Brosnan i Rene Russo.

image

Grossmann

/Grossmann Festival

"Grossman - festival filma i vina" prvi put je održan 2005. i tada je među gostima bio i Bore Lee. U natjecateljskom programu mogu sudjelovati filmaši iz cijelog svijeta i filmovi koji žanrovski pripadaju fantastici. Dosad su na njemu gostovali: Lloyd Kaufman (osnivač filmskog studija "Troma"), Ruggero Deodato (redatelj "Cannibal Holocausta"), Menahem Golan (pokretač produkcijske kuće "Cannon" i producent mnogobrojnih filmova s Charlesom Bronsonom, Van Dammeom, Chuck Norrisom, Stalloneom, etc.), Brian Yuzna (redatelj i scenarist kultnih trash horrora poput "Return of the Living Dead 3", "Bride of Re-Animator"), Sam Firstenberg (redatelj "Američkog Ninje"), Christopher Lee (jedan od najpoznatijih filmskih "Dracula", a mlađim generacijama najpoznatiji kao Saruman iz "Lord of the Rings" i Count Dooku iz "Star Warsa") i Robert Englund (glumac najpoznatiji kao Freddy Krueger iz franšize "A Nightmare on Elm Street"). Festival dodjeljuje nagrade u nekoliko kategorija, uključujući "Vicious Cat" za najbolji film i "Melies d‘Argent za najbolje specijalne efekte. Jedinu takvu nagradu u CRO su dobili redatelji Luka Hrgović i Dino Julius za svoj SF film "Slice of Life". Gostima filmašima se pak dodjeljuje nagrada "Honorary Vicious Cat".

image

Robert Englund

/Grossmann Arhiv
image

Christopher Lee

/Grossmann Arhiv
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 15:56