Izraelski redatelj

U Zagrebu gostuje Avi Mograbi. On traži najbolji pristup u komunikaciji s Palestincima te sveprisutnim izraelskim vojnicima

Avi Mograbi, prve 54 godine

Večeras je na programu masterclass ‘Svjedočanstva vojnika – Dvije studije slučaja‘

U Zagrebu ovih dana gostuje poznati izraelski dokumentarista Avi Mograbi čijem će radu u organizaciji Restarta u programu Dokukino KIC-a biti posvećen cijeli tjedan.

Prosječnom Europljaninu teško je pristupiti kompleksnim odnosima na Bliskom istoku, što zbog nedostatka uvida u povijesnu perspektivu, što zbog medijskih simplifikacija. Van tih crno-bijelih priča nalazi se Avi Mograbi, u međunarodnoj filmskoj zajednici zapažen po nijansiranom, insajderskom ali bezrezervnom prikazu izraelsko-palestinskog sukoba, uz neizostavnu kritiku paradoksa izraelskog društva. Njegovi radovi prikazani su i nagrađivani na najvažnijim svjetskim festivalima u Cannesu, Berlinu, Veneciji, Rimu, New Yorku, Vision du Reelu, uz mnoge druge.

Večeras, u srijedu 30. studenog u 19 sati, na programu je masterclass naslovljen "Svjedočanstva vojnika – Dvije studije slučaja". Redatelj će popratiti nastajanje svojih dvaju vrlo različitih filmova, "Z32" (2008) i "Prve 54 godine – Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju" (2021) snimljenih oslanjajući se na isti materijal, svjedočenja izraelskih vojnika koji su služili na okupiranim teritorijama koje je prikupila organizacija Breaking the Silence.

Njegov najvoniji film "Prve 54 godine – Skraćeni priručnik za vojnu okupaciju" prikazan je i sinoć. Oslanjajući se na svjedočanstva izraelskih vojnika i arhivskih snimaka, Mograbi donosi detaljnu analizu izraelske okupacije palestinskih teritorija na Zapadnoj obali i u Gazi u formi ironičnog predavanja o tome kako okupirati drugu zemlju na više od pet desetljeća. Ovo je priručnik za upotrebu iz perspektive pobjednika koji nas, pak, u njegovoj režiji sokratovskom ironijom uvodi u suvremenu povijest jedne zemlje, uz neizostavni prilog opore i crnohumorne satire.

"Prve 54 godine" na repertoaru su do kraja tjedna, a uz taj film prikazuje se i spomenuti "Z32" (petak 2. prosinca, 21 sat), glazbenu dokumentarnu tragediju koja zavarava svojom zaigranošću u tematskom okviru krivnje, rata i (ne)mogućnosti iskupljenja i "Između ograda" (subota 3. prosinca, 19 sati), priču o izbjeglicama u centru za prihvat izbjeglica u izraelskoj pustinji blizu granice s Egiptom kroz prizmu kazališne radionice u društvu Mograbija i kazališnog redatelja Chena Alona, u kojoj izgubljeni tražitelji azila traže estetsko sredstvo političke i socijalne promjene, te "Oko za oko" (nedjelja 4. prosinca u 21 sat) u kojem Mograbi traži najbolji pristup komunikaciji s okupiranim Palestincima i sveprisutnim izraelskim vojnicima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:33