NIZ NOVOSTI

U ZAGREBU NAJAVLJENO JUBILARNO IZDANJE SARAJEVO FILM FESTIVALA Na predstavljanje ponajboljeg filmskog festivala u regiji stigla brojna poznata lica

 Goran Mehkek / CROPIX
 

Sarajevo Film Festival (SFF), koji se ove godine održava od 16. do 23. kolovoza, u proteklih je četvrt stoljeća ugostio brojne velikane svjetskog filma, a i za svoje jubilarno, 25. izdanje, najavljuje dolazak dvojice redateljskih zvijezda - Pawela Pawlikowskog i Rubena Östlunda.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra u četvrtak je u Zagrebu najavio niz novosti kojima se festival može pohvaliti - Američka filmska akademija imenovala ga je festivalom koji svoje pobjedničke filmove u kategorijama kratkog filma kvalificira za Oscara, a danas je objavljeno i da će, s obzirom na to da promiče dijalog i toleranciju putem umjetnosti, biti održan pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Purivatra je rekao kako su sretni što je UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti, ali i zbog otvorenosti prema filmovima koji se bave važnim temama, ljudskim pravima do LGBT-a i dovodili su filmove i autore koji su o svemu otvoreno razgovarali.

Sarajevo Film Festival će Pawelu Pawlikowskom odati priznanje za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti i prijateljstvo koje ga povezuje sa Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom te mu uručiti Počasno Srce Sarajeva.

Pawlikowski, dobitnik Oscara i jedan od najvećih režisera današnjice, već je dvaput bio gost sarajevskog festivala, a sada će ondje biti sedam dana.

"Prikazat će se cijeli njegov opus, moći će se s njime razgovarati o velikom uspjehu koji je postigao s filmovima Ida i Hladni rat, ali i podsjetiti na ono što je radio osamdesetih i devedesetih ukjučujući i dokumentarac za BBC, sada već kultni film Srpska epika koji je radio tijekom opsade Sarajeva", dodao je.

Švedski režiser i dobitnik Zlatne palme Ruben Östlund predsjedavat će žirijem Natjecateljskog programa za igrani film, dok će se ostali članovi žirija znati za desetak dana.

Purivatra kaže kako je riječ o autoru za kojega svi smatraju da će možda biti najveći režiser u sljedećih desetak godina, kada se otisne u viskobudžetne filmove, a oduševio je publiku i kritiku svojim filmovima Turist i Kvadrat, koji su bili prikazani na Sarajevo Film Festivalu.

FOTOGALERIJA: Brojna poznata lica stigla na predstavljanje Sarajevo Film Festivala u Zagrebu

Purivatra: Žao mi je da se kino Europa zatvara

Direktor SFF-a je u Zagrebu objavio i članove žirija za dokumentarni film - to su Emilie Bujes, umjetnička direktorica Međunarodnog filmskog festivala Visions du Reel u švicarskom Nyonu, Orwa Nyrabia, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa i ravnatelj Factuma.

SFF tradicionalno surađuje sa ZagrebDox i Zagreb Film Festivalom koji se održavao u kinu Europa, a koje se ovih dana zatvara.

"Zaista mi je žao da kino Europa u ovom trenutku prestaje s radom, to je veliko kino i ako se gase takve institucije kulture to je tužan dan za sve nas koji pripadamo generaciji koja je išla u kina i koja želi ići u kina. Nadam se da će se naći rješenje i da će kino Europa nastaviti s radom", istaknuo je.

Najavio je da ove godine počinje s još jednim festivalskim partnerstvom - s novopokrenutim Rab Film Festivalom, koji je posvećen istraživačkom filmu i bavi se temama od javnog interesa, a direktor mu je novinar i redatelj Robert Zuber.

Purivatra je poručio i da bi htjeli da ove godine Sarajevo Film Festival privuče i 'obične' gledatelje, ne samo ljude iz struke, glumce, producente i kritičare iz Hrvatske, sve one koji vole film i uživaju u onome što im može ponuditi Sarajevo.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur rekao je na zagrebačkom predstavljanju SFF-a kako je taj festival jedan od najbolji bosanskohercegovačkih poslijeratnih proizvoda, na koji su jako ponosni.

"Gdje god putujemo i govorimo o Sarajevo Film Festivalu ljudi su ushićeni kada vide koje smo sve svjetske face uspjeli dovesti i pitaju nas kako smo to uspjeli", napomenuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:16