RAFF

U Zagrebu predstavljen Festival istraživačkog igranog i dokumentarnog filma

 CROPIX
 

Prvi RAFF, Rab Film Festival, festival istraživačkog igranog i dokumentarnog filma, održava se od 23. do 27. kolovoza na Rabu. Prikazani će biti filmovi koji istražuju aktualne globalne i lokalne probleme i fenomene.

“U eri brzog protoka informacija i utrke za clickbaitom, naš je fokus upravo istraživanje. Zanimaju nas priče koje su temeljito istražene, koje ili postavljaju precizna pitanja ili uz njih nude utemeljene odgovore, bilo u igranoj ili dokumentarnoj formi, rekao je Robert Zuber, direktor Rab Film Festivala.

"Radimo nišu podžanra, nadamo se da će naš festival u nekom svom predstavljanju autora i filmova donijeti priče koje su ponekad ispod radara jer znaju biti teže i zato možda manje atraktivne, ali ne manje važne. Želimo takvim, afektivnim pričama otvoriti novi prostor”, najavio je Zuber Imat ćemo šest igranih i šest dokumentarnih filmova. Koji će filmovi biti prikazani, znat će se koncem srpnja.

Zagreb, 310519.
U Drustvu filmskih redatelja odrzana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen RAFF - Rab film festival.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Beogradski selektor

Program nastaje u partnerstvu sa Sarajevo Film Festivalom čiji će pobjednički film biti prikazan na zatvaranju RAFF-a. “Mi iz SFF-a nismo često partneri drugim festivalima, no veseli nas što ćemo s RAFF-om surađivati logistički i programski, posebno kroz program suočavanja s prošlošću”, kazao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala. Za Rab Film Festivalom važna je i suradnja s Al Jazeera Balkans Doc Film Festivalom koji će biti broadcast partner.

Među selekcijom igranih filmova, čiji je selektor beogradski kritičar Vladan Petković, je film “Sons of Denmark”, čija je fiktivna radnja smještena u Dansku 2025. godine kada njome vladaju neonacisti. Riječ je o regionalnoj premijeri ovog filma čiji je cilj upozoriti kuda može skrenuti Europa s rastućim nacionalizmom i antimigracijskim politikama.

Selektorica dokumentarnog programa Lejla Dedić, ujedno i selektorica Al Jazeera Balkans Doc Film Festivala, odabrala je nekoliko dokumentaraca, a među njima se izdvaja hrvatska premijera filma “Bellingcat: Truth in a post-truth world”, koji razotkriva raširenu pojavu lažnih vijesti te istražuje mogućnost povratka u temeljito novinarstvo.

Bit će prikazan i domaći dokumentarac “Tak kak je”, kojim autor Arsen Oremović istražuje jednu od najraširenijih diskriminacija - zapostavljena prava rastavljenih očeva.

Zagreb, 310519.
U Drustvu filmskih redatelja odrzana je konferencija za novinare na kojoj je najavljen RAFF - Rab film festival.
Na fotografiji: Milica i Damir Urban.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
CROPIX

Koncerti Rab Film

Festival ima i zanimljiv glazbeni program RAFF Beat. Tijekom pet festivalskih dana na pozornicama na otvorenom nastupit će Urban & 4, Zdenka Kovačiček, Nipplepeople, Elemental i Detour. Urban će održati koncert na kojem će glazbom reinterpretirati jedan filmski klasik čijom će projekcijom podsjetiti na ponekad zanemarene posljedice fašizma u Europi. “Spoj glazbe i filma je uvijek bio intrigantan, a mi ćemo ovime dati novo viđenje tom klasiku”, rekao je Damir Urban.

Festival se zatvara programom RAFF Seaplex “Kaich”, za kojega će se film i koncert podno gradskih zidina moći pratiti s barke ili kaića. Dio festivala je i RAFF Gastro, rapski OPG-ovi i mali proizvođači nudit će lokalne specijalitete.

“Festival donosi novi sadržaj otoku Rabu koji ima 106 godina dugu kinoprikazivačku tradiciju. Suorganizatori, Grad Rab i Pučko otvoreno učilište Rab omogućili su svu infrastrukturu, lokacije, te povezivanje s lokalnom zajednicom i turističkim subjektima. Ovime stvaramo kvalitetan sadržaj za stanovnike Raba, ali i turiste, ne čekajući da oni sami dođu k nama”, rekao je gradonačelnik Raba Nikola Grgurić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. svibanj 2022 18:53