ZAGREB FILM FESTIVAL

U znaku redateljica i dokumentaraca o velikim suvremenim umjetnicima

Najavljen je bogat program 10. jubilarnog izdanja

Bliži se deseto izdanje Zagreb Film Festivala koji se održava od 14. do 21. listopada, a ove godine donosi i novitete: program špijunskog filma, retrospektivu Michaela Glawoggera, kao i program Moj 3. film.

- Iznimno nam je drago što su ove godine trećinu dugometražnih filmova iz glavnog programa režirale žene - izjavila je na najavnoj konferenciji za novinare koordinatorica programa Selma Mehadžić. Tako ćemo vidjeti hvaljeni “Klip” mlade srpske redateljice Maje Miloš, koji na realističan način prikazuje svijet tinejdžera u beogradskom predgrađu te “Djecu” Aide Begić, koji se istakao u canneskom programu Un Certain Regard.

Druge Zagrebačke priče

U glavnom programu prikazuje se i “Ruby Sparks”, drugi film autorskog dvojca Jonathan Dayton i Valerie Faris, tvoraca uspješne komedije “Mala Miss Amerike” te obiteljsku crnu komediju “Svi u našoj obitelji” Rumunja Radu Judea, nagrađenu Srcem Sarajeva. Izvan konkurencije, pak, prikazat će se i drugi dio “Zagrebačkih priča”.

Čak četiri naslova u dokumentarnom programu bave se konceptualnim umjetnicima: vidjet ćemo priče o Marini Abramović i kritičaru kineskog režima Ai Weiweiu, a svjetsku premijeru u Zagrebu imat će film “Moje ime je Janez Janša”, o trojici umjetnika koji su promijenili ime u ono identično slovenskom premijeru. Program Velikih 5 donosi filmove pet velikih europskih kinematografija, među kojima izdvajamo novi uradak autora “Gomorre”, Mattea Garronea, “Reality”.

Špijunski film

Novost je program špijunskog filma “Celuloidna zavjesa - europski hladni rat na filmu”, a donosi naslove nastale između 1960. i 1974. s obje strane Željezne zavjese. U programu Moj prvi film vidjet ćemo debije austrijskih redatelja, među kojima su Michael Haneke i Ulrich Seidl, a posebna poslastica bit će retrospektiva ovogodišnjeg člana žirija Michaela Glawoggera.

- ‘Klip’ - tulumi, seks, droga i alkohol svakodnevnica su tinejdžera beogradskog predgrađa, koje realistično portretira debitantica Maja Miloš.

- ‘Marina Abramović: Umjetnik je prisutan’ - dokumentarac Matthewa Akersa prati pripremu za istoimeni performans, izveden u sklopu retrospektive umjetničinih radova u newyorškoj MoMA-i.

- ‘Reality’ - novi film autora “Gomorre”, Mattea Garronea bavi se fenomenom Big Brothera, a vidjet ćemo ga u programu Velikih 5.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 23:15