TRUE CRIME

Udana žena spavala je s prijateljičinim mužem. Kad je njemu to dosadilo, udarila je 41 put prijateljicu sjekirom

Elizabeth Olsen, Aaron Jay Rome i Bonnie Gayle Sparks, Love & Death, HBO Max

 Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia
U novoj HBO-ovoj seriji ‘Love & Death‘, Candy glumi Elizabeth Olsen

U "Candy", prošlogodišnjoj kriminalističkoj seriji platforme Hulu, glumica Jessica Biel utjelovila je Candace Candy Montgomery. Od premijere serije nije prošla niti godina dana, a na rasporedu je nova serija o zloglasnoj Candy. Ovoga puta, u HBO-ovoj seriji "Love & Death", glumi je Elizabeth Olsen.

Tko je, dakle, bila Candy Montgomery?

Candace Lynn Montgomery, odmilja Candy, živjela je s mužem Patom, koji je radio kao inženjer elektronike. 1977. godine bračni par se sa sinom i kćeri preselio u Collin County u Teksasu. Candy je bila kućanica čiji se život vrtio oko metodističke crkve, piše Oxygen. Preko crkve upoznala je i sprijateljila se s Betty Gore. Učiteljica Betty, koja je originalno živjela u Kanzasu, u Collin County doselila se sa kćeri Alisom te mužem Allanom kojeg je upoznala na fakultetu, gdje je potonji bio asistent.

Prema Collideru, 1978. godine 29-godišnja udana majka dvoje djece započela je aferu s Allanom Goreom, mužem jedne od svojih najbližih prijateljica.

Nakon godinu dana ljubavničkog odnosa, koji je trajao dok je Betty čekala drugo dijete, Allan je vezu odlučio prekinuti. To je Candy pogodilo, no sve je ostalo samo na tome. Godinu dana kasnije, došlo je, naime, do preokreta.

13. lipnja 1980. godine Betty je Candy odjednom priupitala je li u vezi s njenim suprugom Allanom. Candy je, naime, pokucala na Bettyna vrata kako bi pokupila kupaći kostim Allanove i Bettyne najstarije kćeri Alise, koja je prespavala kod Candy. I dok su prijateljice čavrljale, Betty je postavila dramatično pitanje. Što se sve potom desilo, nije u potpunosti poznato, no zna se da je Candy posegnula za sjekirom i Betty njome dokrajčila. Sjekirom ju je udarila čak 41 put. Forenzičari su ustanovili da je većina ozljeda nastala nakon što je Betty već izgubila svijest.

Candy se zatim u žrtvinoj kupaonici otuširala, a onda krenula svojim putem. Otišla je na ručak s prijateljima te u crkvi pokupila djecu, uključujući Alisu.

image

Elizabeth Olsen i Jesse Plemons, Love & Death, HBO Max

Supplied By Lmk/Ipa-agency.net/Ipa/Profimedia/Supplied By Lmk/ipa-agency.net/ipa/profimedia

Allan, koji je bio izvan grada, na poslovnom putovanju u Minnesoti, je pak pokušao stupiti u kontakt sa suprugom. Kako u tome nije uspio, posumnjao je da se nešto dogodilo te je kontaktirao susjeda Richarda Parkera, piše Independent. Parker i drugi susjed, Lester Gayler uputili su se provjeriti što se događa. U kolijevci su ugledali malenu, uplakanu djevojčicu, a potom su slijedili trag krvi te u drugoj sobi pronašli mrtvu Betty, čije je tijelo bilo, kaže Gayler, toliko osakaćeno da su mislili da je bila izrešetana sačmaricom.

Brutalnost zločina bila je indicija da je ubojica žrtvu poznavao, a krvavi otisci cipela istražiteljima su dali naslutiti da ubojica nije Allan, već da se radi o sitnijoj osobi; djetetu ili ženi.

Petogodišnje dijete koje je prijateljevalo s Alisom otkrilo je da je kucalo na vrata Goreovih. Nitko mu nije odgovorio, no u 11 sati primijetilo je da Candy izlazi iz kuće.

Candy je potvrdila da je navratila do Betty po Alisin kupaći kostim. Zatim je, tvrdila je, otišla u crkvu gdje je djeci predavala o Bibliji.

Allan je pak istražiteljima priznao da se prije puta posvađao sa suprugom, koja se pribojavala da bi mogla biti trudna. Sljedećeg dana detektivima je otkrio ključnu informaciju: godinu prije, on i Candy bili su ljubavnici.

Zahvaljujući otiscima prstiju i cipela s mjesta zločina Candy je uhićena te optužena za ubojstvo.

Naposljetku je priznala ubojstvo, no tvrdila je da ga je počinila u samoobrani. Rekla je da ju je Betty suočila s pitanjem o aferi te potom napala sjekirom. Inzistirala je i da je sjekiru s kojom je usmrtila Betty preotela tijekom borbe.

image

Elizabeth Olsen, Love & Death, HBO Max

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/landmark/profimedia

Kako bi objasnio zapanjujuće velik broj udaraca sjekirom, odvjetnik Don Crowder je kao svjedoka doveo psihijatra koji je svjedočio da je Candy tijekom svađe s Betty upala u disocijativnu reakciju. Bettyne su riječi navodno bile okidač koji je aktivirao Candynu traumu iz djetinjstva. Candy je tvrdila da nije namjeravala ubiti Betty te da nije bila svjesna broja udaraca.

Suđenje je za Candy završilo veoma povoljno. Nakon malo više od tri sata porota je Candy proglasila nevinom za ubojstvo Betty Gore. Devetero žena i trojica muškaraca odlučili su da je Candy postupila u samoobrani, izvijestio je United Press International 30. listopada 1980. godine.

Presuda je građane navodno šokirala, a neki od njih Candy su na izlazu iz sudnice dobacivali "Ubojica! Ubojica!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 04:58