NAJBOLJA PROMOCIJA

Udruga traži zabranu, Grlić zahvalan: Za reklamu su mi baš nedostajala dva popa

Hrvatsko društvo za promicanje i zaštitu ljudskih prava tvrdi da se filmom "najgrublje vrijeđa javni moral i teško diskriminira žene"

ZAGREB - Hrvatsko društvo za promicanje i zaštitu ljudskih prava, preciznije njegov Odbor za ravnopravnost spolova zatražio je od pučkog pravobranitelja zabranu daljnjeg prikazivanja najnovijeg filma Rajka Grlića Neka ostane među nama ”. U pismu koje u ime organizacije potpisuje Nada Balen navodi se da taj film “najgrublje vrijeđa javni moral i teško diskriminira žene”, pa se Ured pravobranitelja poziva da utvrdi nisu li redatelj Rajko Grlić i scenarist Ante Tomić time prekršili Zakon o suzbijanju diskriminacije.

“Čak je i poznati filmski kritičar gospodin Nenad Polimac (koji je s navedenim Antom Tomićem zaposlen u istom poduzeću, u ‘Europapress holdingu’ d.o.o. iz Zagreba) u novom broju tjednika Globus (konsterniran?) napisao kako takvo i toliko prostačenje u hrvatskom filmu još nije viđeno. Odmah nakon promocije ovoga - dakle, prostačkog - filma našem su se Društvu počeli obraćati brojni građani sa zahtjevom da žurno potaknemo zabranu njegova daljnjeg javnog prikazivanja na području Republike Hrvatske”, stoji u pismu.

‘Stari grijeh’

U fusnoti pisma piše i to da je Rajko Grlić “po vrijeđanju javnog morala postao poznat još od svog igranog filma ‘Samo jednom se ljubi’, u kojem je zaslužnog partizanskog oficira (neprimjereno) prikazao kao krajnje neodgovornog društveno-političkog radnika, kao uzurpatora društvene imovine i kao seksualnog manijaka”.

Nema službene reakcije

Ured pravobranitelja nije se izjasnio o cijelom slučaju, iako su potvrdili primitak pisma. S obzirom na to da je ono poslano u ime borbe protiv diskriminacije žena, iz Ureda nam je rečeno samo da je pismo proslijeđeno pravobraniteljici za ravnopravnost spolova. Pravobraniteljica Gordana Lukač-Koritnik, međutim, pismo još nije dobila, pa službenog komentara na cijeli slučaj nema.

Redatelj Rajko Grlić nije se zabrinuo zbog pisma s kojim ga je u emisiji “Nedjeljom u 2” upoznao Aleksandar Stanković. U kratkom razgovoru rekao je samo da su mu “za dobru reklamu baš nedostajala dva popa”. - Neka institucije ove zemlje rade svoj posao - ironično je dodao Grlić.

Ni ulične, a ni web adrese

Usprkos organizacijskoj fertilnosti (Društvo navodno ima i Odbor za kulturu), Hrvatsko društvo za promicanje i zaštitu ljudskih prava nema ni web ni uličnu adresu. Nema ni broj telefona, pa se s njegovim članovima komunicira preko privatnih telefonskih brojeva. Svoja priopćenja Društvo objavljuje na portalu Hrvatskog kulturnog vijeća, koje vodi Hrvoje Hitrec, a tajnik Društva je Branko Šerić. U javnosti je poznat po ovakvim zahtjevima, jer je tražio zabranu i Matanićeva filma “Kino Lika”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:39