DODJELA NAGRADA

Ugrinov ‘Sve što dolazi‘ najbolji kratki film, Srce Sarajeva ‘Velikoj slobodi‘

Nagrađeni
 Cropix
Nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su tri mlade glumice koje su nastupile u kosovskom filmu "Brdo na kojem riču lavice".

Hrvatski film "Sve što dolazi" redatelja Mate Ugrina nagrađen je u četvrtak za najbolji kratki film Sarajevo Film Festivala (SFF) na kojemu je titulu najboljeg igranog filma odnio austrijsko-njemački film "Velika sloboda".

Ugrinov je film na 27. SFF-u imao svjetsku premijeru i jedini je nagrađeni film iz Hrvatske na najvećoj regionalnoj filmskoj smotri na kojoj se za Srce Sarajeva natjecalo 48 ostvarenja u različitim kategorijama.

"Sve što dolazi" priča je o mladoj djevojci koja u potrazi za egzistencijom kao njegovateljica dolazi na jadranski otok s nakanom da ondje ostane privremeno, no veže se za tu sredinu.

image
Nagrada za najbolji studentski film
Cropix
image
Sebastian Meise
Cropix
image
Ahmet Necdet Cupur
Cropix

Najbolji igrani film je "Velika sloboda" u austrijsko-njemačkoj koprodukciji. Film ranije prikazan u Cannesu dobio je "Srce Sarajeva" jednoglasnom odlukom žirija kojemu je predsjedavala glumica Jasna Đuričić.

Film potretira osobnu dramu homoseksualca u Njemačkoj koji je zbog svoje spolne orijentacije najprije bio zatočen u nacističkom logoru, a potom u poratnom društvu u kojem je homoseksualnost bila kriminalizirana. Boreći se za svoja prava i slobodu poseže za radikalnim izborima.

image
Georg Friedrich, nagrađen kao najbolji glumac
Cropix
image
Milica Tomović, najbolja redateljica
Cropix

Za ulogu u tom filmu nagradu za najboljeg glumca dobio je Georg Friedrich. Nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su tri mlade glumice Flaka Latifi, Urate Shabani i Era Balaj koje su nastupile u kosovskom filmu "Brdo na kojem riču lavice".

Najbolja redateljica je Milica Tomović koja potpisuje srbijanski film "Kelti", dramu smještenu u Srbiji ratnih 1990-ih u kojoj se urušava društvo, odnosi među ljudima i unutar obitelji.

Najboljim dokumentarcem proglašeni su "Pejzaži otpora" u režiji Marte Popivode u srbijansko-francusko-njemačkoj korpodukciji.

Taj film portretira Sonju, ženu koja sa 97 godina iznosi sjećanja o fascinantnom životu putu kroz kojega je prošla kao jedna od prvih partizanki u bivšoj Jugoslaviji koja je završila u nascističkom logoru Auschwitz, no ni tamo je nije napustio duh prkosa i otpora.

image
Marta Popivoda, najbolji dokumentarni film
Cropix
image
Jasna Đuričić
Cropix

Festival završava u petak premijernom projekcijom filma "Toma" u ražiji Dragana Bjelogrlića, biografskog filma o pjevaču Tomi Zdravkoviću.

Direktor i utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra rekao je kako je ovogodišnji festival na kojemu je prikazano više od 250 različitih filmova ispunio sva očekivanja i da nije izgubio na kvaliteti unatoč smanjenim kapacitetima zbog pandemije covida-19.

"Festival je doista uspio i da kultura je uspjela vratiti život na ulice ovog grada", kazao je Purivatra.

image
Cropix
image
Danis Tanović
Cropix
image
Uliks Fehmiu
Cropix
image
Cropix
image
Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH
Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:45