JURICA PAVIČIĆ

‘Ukopani‘ su najskuplja i najambicioznija islandska serija, a kao da se događa na Lastovu

uloge tumače Olafur Darri Olafsson, Ilmur Kristjansdottir, Ingvar Eggert Sigurđsson
Serija prati šefa postaje, njegovu pomoćnicu i pomoćnika koji istražuju umorstvo i poslovne peripetije

Mjesto radnje: malo ribarsko mjesto. U to mjesto stižu strani investitori, a vlasnik hotela i pokvareni načelnik pomažu im da otkupe zemljište od lokalaca. U luku te večeri pristiže redovni trajekt. A iste večeri ribari u zaljevu u mrežu ulove raskomadano tijelo koje je moralo biti bačeno s trajekta. Stoga šef lokalne postaje otpočinje istragu te naloži da se trajekt zadrži u luci.

Traži policijsku pomoć iz grada. Ali - diglo se nevrijeme, pa je mjesto izolirano. Ako vam se ovaj zaplet čini kao nešto što bi se moglo zbivati na Lastovu ili Mljetu, niste jedini. Ali - niste ni u pravu. Jer, taj se zaplet zbiva na malo većem otoku: Islandu.

Riječ je o zapletu TV serije "Ófærð" (Ukopani - na engleskom Trapped) koju kao kreator potpisuje Baltasar Kormakur. Do tada najskuplju i najambiciozniju seriju islandska je javna RTV proizvela još 2015., u međuvremenu je obišla niz svjetskih TV postaja i dobila drugu sezonu, a prva sezona već je neko vrijeme dostupna na Netflixu. Islandska serija prati šefa postaje (Olafsson), njegovu pomoćnicu (Kristjansdottir) i pomoćnika (Sigurđsson) koji istražuju umorstvo i poslovne peripetije.

No, "Ukopani" su istodobno i malomišćanska kronika u kojoj pratimo drevne omraze i friške preljube, razvode i paleže. Serija stoga - ne samo zbog leda i snijega - podsjeća na "Fargo". Tvorac "Ófærð" Kormakur je stari redateljski lisac. Još mu je 2001. odličnu komediju "101 Reykjavik" igrala Pula. Snimio je i nekoliko nejednako uspjelih holivudskih filmova, od kojih je najpoznatiji "Everest". Ali, "Trapped" nije one-man show. Seriju je sigurnom rukom režiralo četvero redatelja, a u njoj glumi četrdesetak glumaca koji su baš odreda dobri. Mora vas se dojmiti da je takvo što proizvela zemlja sa stanovništvom manjim od Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 16:03