Ususret Danu žena

Umjetnice i aktivistkinje: Biografski dokumentarci o Sylviji Plath i Lee Miller dolaze u kina

Lee Miller

Nakon vikend-prikazivanja u Dokukinu KIC zakazanih za 4. i 5. ožujka, filmovi kreću u distribuciju po nezavisnim kinima diljem zemlje


Ususret Danu žena, 8. ožujka, Restart Label donosi biografske dokumentarce posvećene pionirskim umjetnicama i aktivistkinjama - slavnoj američkoj književnici Sylviji Plath te Man Rayjevoj muzi i neustrašivoj fotografkinji Lee Miller.

Nakon vikend-prikazivanja u sklopu programa "Ususret Osmom martu" u zagrebačkom Dokukinu KIC zakazanih za 4. i 5. ožujka, filmovi "Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom" i "Uhvatiti Lee Miller" o heroinama kojima je zajednički bio poriv ka kršenju tabua i prkošenju tuđim očekivanjima, kreću u distribuciju po nezavisnim kinima diljem zemlje.

image

Sylvia Plath

"Pišem samo zato što je glas u meni, glas koji se ne da utišati", tim je riječima Sylvia Plath opisala sebe i svoju potrebu za pisanjem kada joj je bilo tek 15 godina. Tek 15 godina kasnije, 1963., isti taj glas doživjet će svoj tragični kraj, kada si mlada spisateljica oduzme život, malo nakon objave poluautobiografskog romana Stakleno zvono.

image

Sylvia Plath, Pod staklenim zvonom

promo

Film Terese Griffiths polazi od "neobičnog sparnog ljeta" 1953. godine i prvi razotkriva priču u pozadini antologijskog romana koji je srušio mitove o ženama, raskrinkao rodnu politiku 1950-ih, seksualni identitet i mentalno zdravlje u vrijeme kada su se žene borile da nađu svoj glas. Naracija Maggie Gyllenhaal vodi nas kroz rekonstrukcije koje se nižu, neobjavljena pisma i fotografije, te razgovor s kćeri Sylvije Plath, Friedom Hughes u dirljivom portretu nadarene umjetnice.

Nakon projekcije u petak (4. ožujka) u Dokukinu KIC slijedi razgovor u kojem će sudjelovati sveučilišna profesorica, književna i kulturna teoretičarka Maša Grdešić i jedna od urednica portala Muf i Krilo Lana Pukanić.

S druge strane, Vougeov model, Man Rayjeva muza, neustrašiva ratna fotografkinja – Lee Miller - je vodila brojne živote. BBC-ov dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" istražuje fascinantan život i fotografije pionirske umjetnice koja je kršila tabue i prkosila tuđim očekivanjima.

image

Lee Miller

Miller je počela karijeru kao manekenka, pojavivši se na naslovnici američkog Voguea. No, "jedna od najfotografiranijih djevojki na Manhattanu" ubrzo je zaključila da bi "radije fotkala, nego sama bila fotka" i odlučila uzeti fotoaparat u svoje ruke. Stvarala je portrete i kompozicije u duhu nadrealizma te je zajedno s Man Rayjem izumila fotografsku tehniku solarizacije. Bila je jedina ratna reporterka u Europi za vrijeme Drugoga svjetskog rata – snimala je njemačko bombardiranje Londona, iskrcavanje u Normandiji, među prvima je donijela uznemirujuće slike razorene Europe i koncentracijskih logora Buchenwald i Dachau. Millerina fotografija u kadi Hitlerova stana, koju je 1945. snimio suradnik David Scherman, jedna je od ikoničkih slika toga doba.

image

Uhvatiti Lee Miller

Popis kina u kojima će se filmovi prikazivati: Dokukino KIC Zagreb, Dvorana Kinokluba (Urania) Osijek, Klub kulture Križevci, Gradska knjižnica Požega, A. Gandusio Rovinj, Kinoteka Zlatna vrata Split, Kuća umjetnosti Arsen Šibenik, Art kino Rijeka, Zelena dvorana Zabok, Gradska knjižnica Pakrac, Kino Velebit Koprivnica, Kino Valli Pula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. veljača 2024 13:07