VELIKAN GLUMIŠTA

Umro glumac Branko Cvejić: Otišao legendarni Bane Bumbar iz kultne serije ‘Grlom u jagode‘

Branko Cvejić

 Joško Ponoš/Cropix
Glumio je u više od 40 cjelovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama.

Dugogodišnji član i bivši direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP), glumac Branko Cvejić, legendarni Bane Bumbar iz kultne jugoslavenske tv-serije "Grlom u jagode", preminuo je u utorak u Beogradu, priopćilo je večeras to kazalište.

Cvejić je rođen u Beogradu 25. kolovoza 1946. godine, a maturirao je u Petoj beogradskoj gimnaziji 1965. i iste godine upisao glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu.

Zajedno sa cijleom novom generacijom glumaca na poziv Bojana Stupice postaje član JDP-a u svinju 1967. godine.

U matičnoj kući odigrao je više od 50 uloga, gostovao je i na drugim kazališnim scenama, među ostalim i u beogradskom u Zvezdara teatru, u čijem je osnivanju i sam sudjelovao.

Bio je direktor JDP-a od 2002. do kraja 2011. godine, a kao pomoćnik direktora bio je angažiran i u razdoblju 1986–1999. godine.

Glumio je u više od 40 cjelovečernjih igranih filmova i ostvario niz značajnih uloga u TV serijama, filmovima i dramama.

Branko Cvejić pripada generaciji srpskih i jugoslavenskih kazališnih, filmskih i televizijskih glumaca koja je, krajem šezdesetih godina prošlog toljeća, osvojila, potpuno preuzela i radikalno izmjenila izgled dotadašnjeg glumišta.

Doprinos Branka Cvejića toj glumačkoj revoluciji kulminirao je u televizijskoj seriji, kao i kasnijem filmskom nastavku, "Grlom u jagode", autora Srđana Karanovića i Rajka Grlića, kojom je obilježen taj stilski preokret.

Uloga Baneta Bumbara u seriji "Grlom u jagode" učinila je Branka Cvejića jednim od vodećih dramskih umjetnika svoje generacije i ondašnje Jugoslavije.

Datum i vrijeme komemoracije bit će naknadno objavljeni, navedeno je u priopćenju JDP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. srpanj 2022 20:54