DAVID PROWSE

Umro glumac koji je utjelovio legendarnog Dartha Vadera: ‘Mogao sam biti i Chewbacca, nisam htio‘

David Prowse utjelovio je Dartha Vadera
 Hollywood Archive/Avalon Editorial/Profimedia
Scene su izvorno snimljene s njegovim glasom, ali ga je morao zamijeniti Jones jer se Prowse nije mogao osloboditi bristolskog naglaska

David Prowse, glumac najpoznatiji po ulozi Dartha Vadera u kultnom filmskom serijalu "Ratovi zvijezda", preminuo je u dobi od 85 godina.

- S velikim žaljenjem i dubokom tugom za milijune obožavatelja diljem svijeta javljamo da je preminuo naš klijent Dave Prowse u dobi od 85 godina, izvijestila je agencija Bowington Management na Twitteru.

Njegov agent Thomas Bowington potvrdio je da je Prowse umro nakon kratke bolesti.

- Neka sila bude uz njega, uvijek! Iako poznat po tome što je glumio mnoga čudovišta, za mene i sve koji su poznavali Davea i surađivali s njim, on je bio heroj, rekao je Bowington.

Prowse je glumio jednoga od najvećih zlikovaca u popularnoj kulturi u prva tri dijela sage Ratova zvijezda. Britanski dizač utega i bodybuilder postao je filmska ikona koja je fizički utjelovila glavnog zlikovca u SF franšizi, a glas mu je posudio američki glumac James Earl Jones.

Scene su izvorno snimljene s njegovim glasom, ali ga je morao zamijeniti Jones jer se Prowse nije mogao osloboditi naglaska karakterističnog za jugozapad Engleske. Prowse je rođen u Bristolu.

image
David Prowse
Adam Gerrard/Mirrorpix/Profimedia

- Zvali smo ga Darth Farmer, izjavila je u ožujku 2016. godine Carrie Fisher, koja je glumila princezu Leiju u intervjuu.

David Prowse ostvario je debitantsku ulogu u filmu Casino Royale, parodiji na film o Jamesu Bondu. Imao je malu ulogu, ali su ga prepoznali u svijetu filma, pa je uslijedila uloga u nekoliko filmova, uključujući kultnu 'Paklenu naranču' Stanleyja Kubricka.

Prowse je također utjelovio Frankensteina u tri filma prije nego što je dobio ulogu u serijalu Star Wars 1977. godine, koji je postao nezaobilazni dio popularne kuture.

- George Lucas mi je rekao da mogu izabrati između dvije uloge u filmu. Prva je Chewbacca, koji je kao veliki plišani medvjed, a druga je glavni zlikovac u filmu, prisjetio se Prowse na konvenciji popularne kulture u Washingtonu 2016. razgovora koji je vodio s redateljem filma.

- Odgovorio sam mu: Znači nemam izbora. Hvala ti, uzet ću ulogu zlikovca, rekao je tada Lucasu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:28