TUŽNA VIJEST

Umro glumac Mladen Vasary, svi su ga zavoljeli kao Peru iz dječjeg klasika ‘Družba Pere Kvržice‘

Mladen Vasary u dječjem klasiku ‘Družba Pere Kvržice‘

 Screenshot
Nažalost, bolest je bila jača i odnijela još jednog kazališnog i filmskog velikana te uvelike osiromašila hrvatsku kulturnu scenu

U Zagrebu je nakon duge i teške bolesti u 69. godini preminuo glumac Mladen Vasary. Rođen je 1954. u Lendavi, diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1976. te završio privatnu školu francuskog glumca Jacquesa Lecoqa u Parizu, poznatog po fizičkom teatru.

Domaća publika najviše ga pamti kao Peru iz dječjeg klasika "Družba Pere Kvržice" iz 1970. godine, adaptacije istoimenog romana Mate Lovraka.

Nastupao je u više zagrebačkih kazališta, od Teatra &TD, Knapa, Dramskog kazališta Gavella, Kazališta Trešnja, Komedije, ZKM-a, na Dubrovačkim ljetnim igrama, na Splitskom ljetu i posljednjih godina u Teatru Ulysses, piše Gloria.

Boraveći u inozemstvu, glumio je u mnogim engleskim, njemačkim i francuskim kazališnim trupama ostvarivši veći broj uloga u djelima W. Shakespearea, Molièrea, M. de Cervantesa i Aristofana. Nastupao je na radiju, igrao u filmovima i TV serijama te predavao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

image

Mladen Vasary

Marko Todorov/CROPIX

- Mladen Vasary bio je glumac koji me uvijek veselio kad sam ga gledao. Šarmantan i vješt, atipičan u odnosu na generacije ispred i iza sebe, dan danas mlađi duhom od mnogih mladih glumaca i glumica koje sam upoznao, spreman riskirati svoju glumačku sliku - pohvalio ga je nedavno glumac Dražen Šivak s kojim je posljednjih mjeseci igrao u hvaljenoj i neobičnoj predstavi "Dvostruki aksl".

Nažalost, bolest je bila jača i odnijela još jednog kazališnog i filmskog velikana te uvelike osiromašila hrvatsku kulturnu scenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 06:02