U DOBI OD 91 GODINE

Umro je američki glumac Ed Asner, dobitnik sedam Emmyja: Mlađa publika pamti ga iz kultnog crtića

Ed Asner kao Lou Grant
 -/Mary Evans Picture Librar/Profimedia
Ed Asner posudio je glas starog Carla Fredericksena u Pixarovom animiranom filmu iz 2009., Nebesa

Ed Asner, poznat po ulozi izmišljenog tv novinara Loua Granta i ulozi u sitcomu The Mary Tyler Moore Show, a mlađoj publici najpoznatiji kao glas starog Carla Fredericksena u Pixarovom animiranom filmu iz 2009., Nebesa, umro je mirno u nedjelju ujutro u dobi od 91 godine, objavila je njegova obitelj.

Za svoje je televizijske uloge osvojio čak sedam Emmyja, najviše među svojim muškim kolegama, piše BBC.

Asner je rođen i odrastao je u Kansas Cityju u obitelji židovskih imigranata, a glumom se počeo baviti u kazalištu još kao školarac.

Godine 1955. debitirao je na Broadwayu s Jackom Lemmonom u filmu Face of A Hero.

Od prve uloge 1957. pa do zadnje gostujuće uloge u serijama Moderna obitelj i Briarpatch iz 2020. glumio je i u nizu filmova, no tv uloge najviše su obilježile njegovu karijeru.

Jedna od filmskih uloga je i ona Djeda Božićnjaka u filmu Willa Ferrella Vilenjak iz 2003. godine.

Uz dva Emmyja za uloge u mini-serijma, za ulogu u Bogatašu i siromahu i onu u Korijenima, seriji u kojoj je utjelovio kapetana broda za prijevoz robova, pet je Emmyja osvojio za ulogu Loua Granta, kojega je najprije glumio u komičnoj seriji The Mary Tyler Moore Show od 1970. do 1977.

image
Mwp/Backgrid/Backgrid Usa/Profimedia

Uloga Loua Granta, razdražljivog urednika izmišljenog Los Angeles Tribunea donijela mu je i dva od pet osvojenih Zlatnih globusa.

Tijekom svoje glumačke karijere Asner je bio otvoreni pobornik brojnih humanitarnih i političkih pitanja te se zalagao za prava životinja.

Bio je predsjednik Udruženja filmskih glumaca od 1981. do 1985., a prošle se godine kao bivši čelnik SAG-a oštro usprotivio planiranom spajanju dvaju glumačkih sindikata, SAG-a i AFTRA-e.

U Kuću slavnih Akademije televizijskih umjetnosti i znanosti primljen je 1996. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:12