HELMUT BERGER

Umro je čuveni filmski ljepotan: Osim slavnih uloga život su mu obilježili skandali, burne veze...

Faye Dunaway i Helmut Berger 1976.

 -/Afp
Helmut Berger bio je velika zvijezda europskog filma 60-ih i 70-tih godina

Helmut Berger, koji je bio partner i najdraži glumac redatelja Luchina Viscontija, umro je u četvrtak u dobi od 78 godina u Austriji, objavila je njegova agencija.

Austrijski glumac, poliglot, dugo vremena slavljen zbog svoje ljepote, poznat je po ulogama u Viscontijevim filmovima "Sumrak bogova" iz 1969. te "Ludwig" (1973.) u kojem tumači princa od Bavarske uz glumicu Romy Schneider kao Sissi.

Često je igrao uloge aristokrata, primjerice u "Vrtu Finzi-Continjevih" 1970. u režiji Vittoria de Sicce. U filmu "Veliki transport" u režiji Veljka Bulajića 1983. tumačio je ulogu pukovnika Glassendorfa.

image

Faye Dunaway i Helmut Berger 1976.

-/Afp

Dugu ljubavnu vezu imao je s Viscontijem sve do njegove smrti 1976.

Helmut Berger bio je zvijezda europskog filma 60-ih i 70-tih, ali su ga cijeli život pratila zastranjenja kao što su droga, pokušaji samoubojstva, burne veze i skandali.

Objavio je svoju autobiografiju 1998. pod naslovom "Ich" (Ja) u kojoj je nizao i poglavlja poput "U krevetu s Mickom Jaggerom" i slično.

Kasnije je igrao ulogu u filmu "Kum 3" (1990.) te nedavno u filmu "Saint Laurent" u režiji Bertranda Bonnella u kojem je otjelovio ostarjelog modneog dizajnera Yvesa Saint-Laurenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:34