JURICA PAVIČIĆ O RUBEŠI

Umro je jedan od naših najosebujnijih filmskih kritičara, čovjek posebnih afiniteta i moj dugogodišnji festivalski cimer

Dragan Rubeša

 Ronald Goršić/Cropix
U 66. godini života, u Opatiji je umro Dragan Rubeša, dugogodišnji filmski kritičar Novog lista, programski suradnik riječkog Art Kina Croatia, te jedan od selektora zagrebačkog Subversive festivala

Naša filmska kultura ostala je danas bez jednog od najosebujnijih i najosobenijih filmskih kritičara. U 66. godini života, u Opatiji je umro Dragan Rubeša, dugogodišnji filmski kritičar Novog lista, programski suradnik riječkog Art Kina Croatia, te jedan od selektora zagrebačkog Subversive festivala.

Ostali smo tako bez čovjeka koji je unutar naše medijske i filmofilske zajednice bio apartna, neobična manjina: čovjeka koji je od prvog do zadnjeg profesionalnog dana promovirao ono što je u filmu neobično, daleko, egzotično i nesvakidašnje.

U Hrvatskoj ima puno ljudi koji razumiju i znaju napisati dobar tekst o novom Marvelovom filmu. No, Rubeša je znao napisati tekst o zakucima filmske kulture u kojima je malo tko od nas drugih bio doma. Njegovo pravo polje bile su istočno i centralnoazijske kinematografije, japanski i korejski pulp, queer i LGBT film, te radikalni oblici filmskog izraza. Rubeša je kao kritičar doista živio na terenu - kako je njegov festival nosio ime - subverzivnog filma.

Dragan Rubeša (1956.) bio je čitav život vezan za rodni grad (Opatiju) te Rijeku u kojoj je radio. Više je desetljeća bio filmski kritičar Novog lista za koji je izvještavao s velikih festivala poput Cannesa, Venecije i Berlina.

„Big three“, međutim, nisu bili njegovi najdraži festivali. Obožavao je Locarno, festival koji je uvijek bio otvoren prema ekstremnim i stilski drastičnim filmovima.

Bio je redovni gost festivala istočnoazijskog filma u Udinama, gdje je stekao respektabilno znanje o japanskom, korejskom, singapurskom, kineskom i filipinskom filmu.

Za riječko Art kino počeo je raditi kao programer još u doba kad su kino adaptirali i nastavio raditi do kraja. I njegovom zaslugom, to se kino pretvorilo u jedan od najbolje kuriranih art-filmskih prikazivačkih prostora u Hrvatskoj.

Radeći za Subversive, nastavio je gajiti onakav filmski izraz kakav je volio i o kakvom je volio pisati. U njegovom periodu taj se festival pretvorio u meritorno selektirano utočište za stilski i politički provokativni film.

Tekstove je, osim o Novom listu, objavljivao i u Vijencu, Hrvatskom filmskom ljetopisu i u filmskoj emisiji Trećeg programa Hrvatskog radija. Bio je dobitnik nagrade "Vladimir Vuković" za filmsku kritiku koju dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Objavio je i knjigu "Govor tijela: zapisi o neholivudskom filmu".

Na posljednji novinarski zadatak otišao je u srpnju 2021. kad je za Novi list pratio Cannes. Po povratku se srušio od slabosti, a pretrage su pokazale zloćudnu bolest. Praktički s radnog zadatka je završio u bolničkoj sobi. Nije se oporavio: preminuo je u 66. godini.

Dragan Rubeša - ako mi je dopuštena privatnost - bio je i moj dugogodišnji festivalski cimer. Uvijek će mi faliti jutarnji razgovori uz kavu o novom filmu Siona Sona, Hou Hsiao-Hsiena ili Lava Diaza, o korejskoj pulp-atrakciji ili singapurskom filmskom otkriću. Bio je čovjek posebnih afiniteta i interesa iza kojeg ostaje medijska i kulturološka praznina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:48