ODLAZAK VELIKANA

Umro je proslavljeni redatelj Norman Jewison, pamtimo ga po nizu legendarnih filmova

Norman Jewison

 KEVIN WINTER/GETTY IMAGES NORTH AMERICA/AFP
Jewison je sedam puta nominiran za nagradu Oscar, no niti jednom ga nije dobio

Kanadski redatelj i producent Norman Jewison (97), autor filmova "U vrelini noći" (1967.), "Afera Thomasa Crowna" (1968.), "Guslač na krovu" (1971.), "Isus Krist Superstar" (1973.), "...I pravda za sve" (1979.), "Opčinjena mjesecom" (1987.) i brojnih drugih, preminuo je u subotu u svome domu u Los Angelesu u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, piše Variety.

Filmski redatelj iz Toronta smatran je jednim od najvažnijih redatelja u posljednja četiri desetljeća 20. stoljeća.

Jewison se u svojim filmovima najčešće bavio raznim društvenim temama, od sindikata do rasizma, no nikada nije napustio komedije i romanse, žanrove u kojima je radio dok se probijao u Hollywoodu.

Jewisonova mladenačka putovanja po Americi 1940-ih - i svjedočenje bjelodanog bjelačkog rasizma protiv crnaca na jugu - utjecala su na njegove filmove, posebno na njegove tri drame rasne tematike: "U vrelini noći", "Vojnikova priča" (1984.) i "Uragan" (1999).

Nekolicina njegovih filmova ostvarila je velik uspjeh na kino-blagajnama i publiku je znao zainteresirati za priče koje je želio ispričati.

Međutim, za svoj rad nije uvijek dobivao nagrade. Sedam je puta nominiran za nagradu Oscar, no niti jednom ga nije dobio. Memorijalnu nagradu Irving G. Thalberg Akademija filmskih znanosti i umjetnosti uručila mu je 1999. godine.

Prvi veći uspjeh ostvario je s filmom "Rusi stižu, Rusi stižu" (1966.) u kojemu je Alan Arkin igrao glavnu ulogu. Iduće je godine režirao kultni filmu "U vrelini noći" koji je osvojio Oscara za najbolji film. Rod Steiger, koji je igrao rasističkog policajca Billa Gillespiea, također je nagrađen Oscarom, a film je iznjedrio pamtljivi lik Virgila Tibbsa kojeg je maestralno odigrao Sidney Poitier.

Jewison je tijekom karijere surađivao s cijelom plejadom izvrsnih glumaca i glumica kao što su Steve McQueen, Faye Dunaway, Al Pacino, Burt Reynolds, Goldie Hawn, Nicolas Cage, Cher, Jane Fonda, Anne Bancroft, James Caan, Sylvester Stallone, Michael Caine.

Film "Opčinjena mjesecom" iz 1987. godine njegov je vjerojatno najveći hit. Priča je to o udovici iz Brooklyna, koju igra Cher, koja se složi udati za muškarca kojeg ne voli, a potom se zaljubi u njegova brata. Glumice Cher i Olympia Dukakis za svoj su rad u njemu nagrađene Oscarima, a taj film zaslužan i za karijerni uzlet Nicolasa Cagea. Jewison je za svoj rad na filmu nominiran za dva Oscara - onaj za režiju i onaj za najbolji film.

Jewison se prisjećao da su ga kao dječaka u Torontu često maltretirali ljudi koji su zbog njegova prezimena mislili da je Židov. Potjecao je iz kršćanske obitelji, no ta zabuna ostala je trajna.

Jewison je bio beskompromisni liberal koji je sudjelovao u prosvjedima za građanska prava 1960-ih, poznavao je nekadašnjeg američkog državnog odvjetnika Roberta Kennedyja, kao i heroja građanskih prava Martina Luthera Kinga Jr.-a.

Jewison se razočarao u američko društvo nakon ubojstava Kennedyja i Kinga 1968. godine te se iselio iz zemlje.

"Izgubio sam svoj politički idealizam. Tako da sam otišao, odveo obitelj natrag u Kanadu i poderao svoje zelene karte, nešto što mi djeca još uvijek nisu oprostila", rekao je Jewison 2004. godine magazinu Ottawa Citizen.

Norman Frederick Jewison rođen je u Torontu 21. srpnja 1926. godine. Služio je u kanadskoj mornarici tijekom Drugog svjetskog rata, postao TV redatelj u Kanadi, potom se 1958. godine preselio u New York gdje je snimao TV emisije s filmskim zvijezdama poput Judy Garland, osvojivši tri Emmyja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 10:28