MATIJA VUKŠIĆ

UMRO JEDAN OD NAJISTAKNUTIJIH REDATELJA MLAĐE GENERACIJE Šira javnost ga pamti kao suputnika Gorana Milića po putovanjima, ali i važnom dokumentarcu

Matija Vuksic
 Ronald Gorsic / CROPIX
 

U Zagrebu je u 38. godini nakon teške bolesti preminuo Matija Vukšić, novinar, scenarist i jedan od najistaknutijih hrvatskih redatelja mlađe generacije, piše HRT.

Posebno osjetljiv na socijalne teme, iz sugovornika je uspijevao izvući najintimnije tajne.

Njegovi dokumentarni filmovi "Benjamin", "Djeca tranzicije", "Irokez" te kratki igrani film "Čistačica" osvojili su brojne domaće i međunarodne nagrade.

Šira hrvatska javnost imala ga je prilike upoznati kao suputnika i suradnika Gorana Milića na putovanjima po Latinskoj Americi, a kasnije i u drugim projektima.

Možda ga pamtite i po događaju koji se zbio prije 11 godina kada je Matija Vukšić, tada kao novinar HTV-a priveden jer je šetao Zagrebom s ustaškom kapom na glavi i partizanskom u džepu.

Vukšić je radio prilog za emisiju “Hrvatska uživo” provjeravajući kako u praksi funkcionira zakon o ustaškom znakovlju te kakve reakcije izaziva nošenje partizanske kape.

Uhićen je i priveden iako se znakovlje u istraživanju smije nositi, a i predstavio se policiji i objasnio da je na zadatku. Zaradio je prekršajnu prijavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 01:45