ODLAZAK VELIKANA

Umro legendarni francuski redatelj i ikona Novog vala Jean-Luc Godard

Jean-Luc Godard

 -/akg-images/Profimedia
Poznat po svom radikalnom i ikonoklastičkom stilu, Godard je dubok trag u filmu ostavio zahvaljujući nizu filmova koje je snimio 1960-ih godina

Francuski redatelj i ikona Novog vala Jean-Luc Godard preminuo je u 92. godini života, piše The Guardian.

Poznat po svom radikalnom i ikonoklastičkom stilu, Godard je dubok trag u filmu ostavio zahvaljujući nizu politiziranih filmova koje je snimio tijekom 1960-ih godina.

Rođen u Parizu 1930. godine, Godard se školovao u Nyonu u Švicarskoj, a u Francusku se vratio 1949. godine. Počeo je zalaziti u pariške kinoklubove koji su procvjetali nakon Drugog svjetskog rata.

Ubrzo je upoznao filmskog kritičara Andrea Bazina te redatelje Françoisa Truffauta, Claudea Chabrola i Jacquesa Rivettea te počeo pisati kritike za nove filmske časopise poput Bazinovog Cahiers du Cinema.

Godard je u svojim tekstovima branio tradicionalne holivudske filmove te hvalio redatelje poput Howarda Hawksa i Otta Premingera. Francuz je hvalospjevima obasuo glumca Humphreyja Bogarta, što se kasnije vidjelo u njegovom najpoznatijem filmu "Do posljednjeg daha" koji je izašao 1960. godine.

Godard ga je snimio na ulicama Pariza, a koristio je vrlo malo umjetne rasvjete. Scenarij filma mijenjao se svakog dana. Glavni glumac filma Jean Paul Belmondo postao je velika zvijezda upravo zahvaljujući tom filmu, a Godard je na filmskom festivalu u Berlinu nagrađen za režiju.

Godard je tijekom 1960-ih godina snimio niz zapaženih filmova kao što su "Žena je žena", "Prijezir" i "Alphaville".

Kada su došle 1970-e, Godardovi su filmovi i stavovi počeli gubiti na značaju.

Slavni se redatelj 2001. godine s filmom "Oda ljubavi" vratio na Filmski festival u Cannesu, a 2010. je dobio počasnog Oscara. Dan mu je zbog "strasti, sukoba i nove vrste filma". Godard je 2014. godine u Cannesu za svoj film "Zbogom jeziku" nagrađen nagradom žirija, njegov film "Knjiga slika" iz 2018. natjecao se u Cannesu za Zlatnu palmu, a dobio je specijalnu prigodnu nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:32