IM MEMORIAM

Umro legendarni srpski glumac Milan Lane Gutović, najpoznatiji po ulozi Šojića u ‘Tesnoj koži‘

Milan Lane Gutović
 Youtube
Njegovo pojavljivanje u serijama i filmovima bilo je garancija velike gledanosti, a za sebe je govorio da nije zabavan kao na sceni

Poznati srpski glumac Milan Lane Gutović preminuo je u 76. godini nakon duge i teške bolesti, prenosi Nova.rs. Glumac je prošli tjedan primljen na beogradsku Vojnomedicinsku akademiju zbog respiratornih problema, a stanje mu se u posljednja dva dana naglo pogoršalo i bio je priključen na respirator.

Za njegovu bolest saznalo se kada je početkom lipnja morao prekinuti rad na predstavi 'Putujuće pozorište Šopalović'.

Rođen je na Umci 11. kolovoza 1946. godine. Glumu je diplomirao na Akademiji za kazalište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Član Jugoslovenskog dramskog pozorišta postaje 1967. kao dio grupe Bojanove bebe koju je okupio redatelj Bojan Stupica. Od 2006. bio je prvak Drame Narodnog kazališta u Beogradu. Igrao je i na scenama Zvezdara teatra, Crnogorskog narodnog kazališta, Bitef teatra, Slavija teatra itd.

Odigrao je veliki broj kazališnih uloga, a ostat će posebno zapamćen kao Kamij u Feydeauovoj 'Bubi u uhu' i kao Vladimir Nedeljković u Nušićevoj 'Pučini'. Generacije pamte njegov autorski kabare 'Obično veče' s kojom je proputovao cijeli svijet.

Filmsku karijeru je započeo 1968. godine kada je debitirao u 'Bekstvu' Radoša Novakovića. Uloga Srećka Šojića u 'Tesnoj koži' donijela mu je veliku popularnost, a isti lik je zaigrao u 'Beloj lađi' koja je zahvaljujući njegovoj glumačkoj kreaciji bila jedna od najgedanijih tv serija. Upravo je Gutović bio taj koji je došao na ideju da njegov lik govori dijalektom južne Srbije, a inspiracija mu je, kako je rekao, bio zidar Toma koji je radio u školi koju je pohađao.

Njegovo je pojavljivanje u nekoj seriji ili filmu bila garancija velike gledanosti. Tako je bilo i sa serijama 'Bolji život', 'Otvorena vrata'… Najmlađi su ga zavoljeli u 'Metli bez drške' te posebno u serijalu 'Pustolov' za koji je snimio više od 400 epizoda.

Iako je u karijeri igrao i klasike i suvremene drame, publika ga najviše pamti po komedijama, a on je govorio da privatno nije zabavan kao na sceni, da uživa u tišini i samoći, posebno na rijeci gdje je u miru pecao.

U mirovinu je otišao 2012. godine, ali je ostao aktivan, kako u teatrima, tako i na filmu i televiziji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2024 09:52