KULTNI REŽISER

Umro redatelj najslavnijeg erotskog filma u povijesti: ‘To nije bio samo film, već i socijalni fenomen‘

Detalj iz filma

 Trinacra Films/Orphee Producti/Afp/Profimedia/Trinacra Films/Orphee Producti/Afp/Profimedia
U kinima diljem svijeta Emmanuelle je pogledalo nekoliko desetaka milijuna gledatelja

Francuski redatelj i fotograf Just Jaeckin, koji je režirao kultni erotski film "Emmanuelle", umro je u utorak u dobi od 82 godine, rekla je u srijedu AFP-u glasnogovornica obitelji.

"Just Jaeckin, široj javnosti najpoznatiji kao redatelj filma "Emmanuelle" sa Sylviom Kristel u glavnoj ulozi, umro je 6. rujna u Bretanji nakon duge bolesti u dobi od 82 godine (...) Umro je u krugu obitelji, supruge Anne, kiparice, i kćeri Julije, fotografkinje", stoji u izjavi njegova agenta.

"Emanuelle" mnogi smatraju socijalnim fenomenom. Film koji govori o seksualnim avanturama mlade žene u Aziji požnjeo je golem međunarodni uspjeh, od Japana do Sjedinjenih Država.

U kinima diljem svijeta pogledalo ga je nekoliko desetaka milijuna gledatelja, a uzmu li se u obzir ostali mediji i platforme, i puno više.

Najveću gledanost u Francuskoj je imao godine 1974., kada je evidentirano gotovo 9 milijuna gledanja. Na repertoaru kina na pariškim Elizejskim poljima zadržao se punih 13 godina.

Film je i danas dostupan gledateljima. Može se pogledati na platformi Amazon, a 2020. bio je dostupan neko vrijeme i korisnicima Netflixa.

I dalje se ne preporučuje mlađima od 16 godina, premda ga neki svrstavaju u kategoriju "romantičnih" filmova.

"Emmanuelle" je adaptacija istoimenog erotskog bestselera koji je napisala Emmanuelle Arsan 1959. godine.

Producent Yves Rousset-Rouard je, želeći projekt povjeriti nekom mladom redatelju kontaktirao fotografa Justa Jaeckina, koji se s oduševljenjem prihvatio režije i snimanja igranog filma.

Potom se Jaeckin prihvatio režije erotske drame pod nazivom "Priča o O", a nakon toga, ponovno sa Sylvijom Kristel u glavnoj ulozi, i "Ljubavnika Lady Chatterley" po romanu D. H. Lawrencea.

No filmski je uspjeh, tvrde oni koji su ga poznavali, stavio u drugi plan ostale Jaeckinove talente. Bio je sjajan fotograf, marketinški stručnjak i kipar.

Rođen je 1940. u Vichyju, a u Parizu je, zajedno sa suprugom vodio umjetničku galeriju u kojoj su izlagali slike i skulpture, uključujući i vlastite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. studeni 2022 19:52