U 86. GODINI

Umro Ronald Harwood: Odlazak dramatičara i scenarista ovjenčanog Oscarom za ‘Pijanista‘

Ronald Harwood 
 Dominic Lipinski - WPA Pool/Getty Images
Bio je i predsjednik svjetskog PEN-a, kad je s njim surađivala i hrvatska književnica makedonskog podrijetla Sibila Petlevski

Plodan dramatičar i scenarist, možda ipak ponajbolje poznat po Oscaru koji je dobio za najbolji scenarij za film “Pijanist”, Ronald Harwood, umro je s osamdeset i pet godina. Za “Pijanista” je nagrađen 2005., bila je to njegova adaptacija knjige Władysława Szpilmana o preživljavanju varšavskog geta.

U proljeće 1980. prvi put je postavljena, tad u Manchesteru, njegova drama “Garderobijer”, duhovita i dirljiva priča iz Drugog svjetskog rata o jednoj sudbonosnoj noći u malom regionalnom kazalištu čija trupa putujućih glumaca prikazuje Shakespeareova “Kralja Leara”. Bombe padaju, sviraju sirene, zastor se mora podignuti za svega sat vremena, ali glumcu i menadžeru koji igra Leara nema ni traga. Garderobijer Norman pokušava učiniti što može da predstava ne propadne. “Garderobijer” se dijelom oslanja na Harwoodovo iskustvo rada s glumcem i menadžerom Donaldom Wolfitom s kojim je surađivao 1950-ih.

“Garderobijer” je do danas ostao često postavljan komad, a 1983. snimljen je i poznati film, za koji je Harwood prema svojoj drami napravio scenarij. Ronald Harwood bio je i predsjednik svjetskog PEN-a, kad je s njim surađivala i književnica Sibila Petlevski. Prisjećajući se prijatelja Harwooda, na Facebooku je napisala: “Upravo nas je napustio Ronald, oskarovac, dramatičar i scenarist, divna, topla osoba. Osamdesetih godina prošlog stoljeća - svi su gledali film ‘Garderobijer’ Petera Yatesa, u kojem je glumio Albert Finney… S tugom se opraštam od sjećanja na Ronalda Harwooda, a opraštajući se od njega, opraštam se od boljeg, ljepšeg vremena izvedbenih umjetnosti, vremena s pozlatom brodvejske scene koje u ‘novoj normalnosti’ možda nikada neće opet postojati”.

Harwood je rođen kao Ronald Horwitz u Cape Townu u Južnoj Africi. Njegov otac, koji se epizodno pojavljivao u mnogim njegovim dramama i romanima, bio je trgovački putnik, pretrpio je živčani slom, kasnije postao dijelom osoba s posebnim potrebama. Ronald Harwood od djetinjstva je bio inficiran kazalištem, bilo mu je svega šest kad je poželio biti glumac, očaran filmski izvedbama Laurencea Oliviera u Hamletu i Henryju V.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:40