JURAJ JAKUBISKO

Umro slovački redatelj kojeg su nazivali ‘istočnim Fellinijem‘ i ‘najboljim redateljem 20. stoljeća‘

Juraj Jakubisko, 2019.

 Zezulka Tomáš/Profimedia.com/Profimedia/Zezulka Tomáš/profimedia.com/profimedia
Filmovi su mu bili zabranjeni nakon Praškog proljeća 1968., kratkog razdoblja liberalizacije tadašnje komunističke Čehoslovačke

Slovački filmski redatelj Juraj Jakubisko, kojeg u njegovoj domovini nazivaju "istočnim Fellinijem" i najboljim redateljem 20. stoljeća, umro je u dobi od 84 godine, objavila je Slovačka radiotelevizija RTVS u subotu.
Jakubisko je umro u Pragu gdje je i živio, kazala je njegova kći za RTVS.
Studirao je film u Pragu 60-ih godina i pridružio se generaciji čehoslovačkih redatelja novog vala i debitirao filmom Kristove godine 1967.
U kasnijim filmovima sve se više oslanjao na folklor i naginjao nadrealističkomu pristupu, navodi Hrvatska enciklopedija. Od tih filmova ističu se Ptice, siročad i luđaci.
Filmovi su mu bili zabranjeni nakon Praškog proljeća 1968., kratkog razdoblja liberalizacije tadašnje komunističke Čehoslovačke.
Igranom se filmu vratio tek 1980., djelima specifično slovačke tematike, a posebno se ističe saga o trima naraštajima slovačke seljačko-radničke obitelji Tisućgodišnja pčela (1983.) te Sjedim na grani i uživam (1989), prema Hrvatskoj enciklopediji.
Angažirao je glumicu Giuliettu Masinu, suprugu talijanskog redatelja Federica Fellinija za filmsku bajku "Perinbaba" 1985. godine.
Prvi film na engleskom jeziku "Bathory", snimio je 2008., prema legendi o mađarskoj grofici Elizabeth Bathory, koju nazivaju jednom od najzloglasnijih serijskih ubojica u povijesti..
Poslije se više posvetio filmskoj produkciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2023 02:36