ZAGREBDOX

Unatoč svemu programi su bogati, a neće nedostajati ni provokativnih i šokantnih tema

'Ponoćna obitelj'
Glavni programi Međunarodna i Regionalna konkurencija poprilično su bogati, a jedino su prateći programi nešto skraćeniji

U drugom pokušaju valjda će biti više sreće. Nakon otkazivanja termina početkom ožujka (s razlogom, jer se korona virus upravo razmahao), ovogodišnji ZagrebDox počinje u nedjelju i traje sve do naredne nedjelje. Glavni programi Međunarodna i Regionalna konkurencija poprilično su bogati, a jedino su prateći programi – Glazbeni globus, Kontroverzni dox, Majstori doxa i Stanje stvari – nešto skraćeniji. Retrospektiva poznate dokumentaristice Lucy Walker je impresivna (osam filmova), no ona vrlo produktivnog Gorana Devića svela se samo na tri filma.

Dva klinca i curica

Uz kratki film Sunčice Ane Veldić "Osoba" (specijalno priznanje na tek ustanovljenom online festivalu Corona Short Film), ZagrebDox otvara nagrađivani finski dokumentarac "Bogovi Molenbeeka" debitantice Reette Huhtanen. Odigrava se u briselskoj četvrti koju su zbog nedavnih događanja proglasili kolijevkom džihada, no najzanimljivije je da su politička zbivanja među odraslima u drugom planu, u prvom su dva klinca i jedna curica, jedan je finsko-čileanskog podrijetla, drugi je musliman, a ona je Belgijanka. Njihova razglabanja o vjeri i situaciji u kojoj su se našli njihovi roditelji poprilično su nevjerojatna. To je ujedno i jedan od najatraktivnijih naslova u Međunarodnoj konkurenciji.

Među njima su svakako "Odvjetnica" u režiji Philippea Bellaichea i Rachael Leah Jones, čija je naslovna protagonistica Lea Tsemel, u Izraelu ne osobito omiljena, jer već skoro pola stoljeća brani politički problematične osobe, ponajprije Palestince. Litvanski film "Uzorno vladanje" (redatelji su Audrius Mickievičius i Nerius Milerius) dobio je glavnu nagradu u Leipzigu, to je jedan od najjačih festivala dokumentaraca, a bavi se kriminalcima koji su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora u Vilniusu, međutim, nadaju se uvjeriti suce da su se promijenili i time zaslužili puštanje na slobodu.

"Šaptom" također ima odličnu preporuku, glavnu nagradu za dugometražni dokumentarac na amsterdamskom IDFA, najcjenjenijoj svjetskoj smotri te filmske vrste. Potpisale su ga Patricia Pérez Fernández i Heidi Hassan, dvije filmašice, emigrantice s Kube, izmjenjujući puna dva desetljeća video poruke. Susret nakon toliko godina tek donekle ispunjava njihova očekivanja. Meksički "Ponoćna obitelj" Lukea Lorentzena prikupio je 23 međunarodne nagrade, možda i stoga što ima temu koja je kao stvorena za igrani film. Njegovi su junaci članovi obitelji koja ima privatna bolnička kola i bori se s konkurencijom za pacijente.

Međunarodna koprodukcija "Špilja" Ferasa Fayyada ove se godine natjecala za Oscara, nije ga dobila ali su je itekako zapazili, jer se bavi sirijskim liječnicama koje imaju problema ne samo s mizernim uvjetima rada, nego i sa seksizmom u svojoj profesiji.

U regionalnoj konkurenciji vidjet ćemo nove filmove Srđana Šarenca, Nevena Hitreca i Jasmile Žbanić, no jaki je favorit "Naš dom u divljini" Radua Ciorniciuca, koji je, između ostalog, pobijedio u Sundanceu i Krakowu: bavi se obitelji koja godina živi u bukureštanskoj Delti i zadovoljna je time, no tada je potjeraju u veliki grad, što joj se nimalo ne dopadne.

Najviše će pak pažnje izazvati film Ivane Marinić Kragić "Nun of Your Bussines" o dvije časne sestre koje napuste samostan nakon što se zaljube jedna u drugu.

Beba iz Alepa

U Glazbenom globusu izdvaja se film Alana Elliotta "Amazing Grace", s nedavno otkrivenom snimkom gospel koncerta legendarne Arethe Franklin u Los Angelesu 1972., dok je u Majstorima doxa zastupljen hiperproduktivni Alex Gibney sa svojim filmom "Građanin K." (iza toga je snimio još dva filma i dvije doku serije) o Mihailu Hodorkovskom, nekoć najbogatijem tajkunu Ruske federacije: zbog sukoba s premijerom Vladimirom Putinom morao je provesti desetljeće u zatvoru i neprestano strahovati za život.

Što još preporučiti? U programu Eco dox prikazuju dokumentarac "Za Samu" Waad al-Kateab i Edwarda Wattsa, taj se – kao i još neki drugi – odigrava u Alepu pod sirijsko-ruskom opsadom a u središtu je tek rođena djevojčica koja prve godine svog života provodi pod granatama. I taj je film ove godine nominiran za Oscara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:43