DISNEYJEV MEGAHIT

UOČI PREMIJERE NASTAVKA NAJGLEDANIJEG CRTIĆA IKAD Počinje manija zvala 'Anna i Elsa'. Drugi put. Donosimo 20 stvari koje niste znalo o 'Frozenu'

 Image Capital Pictures / Film Stills / Profimedia
 

Milijune i milijune puta otpjevana pjesma “Let it go” na engleskom i još 40 svjetskih jezika (uključujući hrvatski), mnogo malih Ana i Elzi, Anna i Elsi, bezbroj igračaka za sve uzraste, odjevnih predmeta - od kostima za maškare do vjenčanica... pomogli su da se preživi šest godina koliko je trebalo čekati nastavak filma “Frozen” odnosno, kako je preveden naslov, “Snježno kraljevstvo”.

Pretpremijera “Snježnog kraljevstva II.” je sutra, 19. studenoga, na isti dan kada je prvi put prikazana i prva priča o sestrama iz kraljevstva Arendell i njihovim prijateljima.Kritičari koji su imali prilike vidjeti “Snježno kraljevstvo II.” nisu baš jednoglasni u hvalospjevima, no teško da će bilo koja kritika, pa i najžešća, publiku željnu nove ledene avanture spriječiti da pohrli u kina.

Šest proteklih godina bilo je dovoljno za analizu svakog kadra, svake riječi i pjesme iz prvog “Snježnog kraljevstva”, kao i za bezbroj pričica o tom filmu i njegovu stvaranju, ali i njegovim mnogobrojnim obožavateljima na čije je živote utjecao. Izabrali smo neke od najzanimljivijih, dok ne krenu analize drugog dijela ove crtane bajke.

PRVA ŽENA ZA KORMILOM DISNEYJEVA CRTIĆA

Jennifer Lee, koja je režirala oba dijela, bila je prva žena koja je režirala Disneyjev dugometražni crtić. Prva je žena koja je snimila film sa zaradom većom od milijarde dolara.

ELSA JE BILA NEGATIVKA

Prvobitna ideja bila je da Elsa bude negativka, svijetle plavičaste kose, kratke punk-frizure i okrutna prema životinjama. Trebala je imati kaput od živih lasica. No autori su odlučili da njezin lik ne bude zao, nego samo neshvaćen. Pjesma “Let it Go” navodno je inspirirala transformaciju Elsina lika. Pjesma govori o “uplašenoj djevojci koja se bori za kontrolu nad svojim moćima i pokušava prihvatiti svoj dar”.

ČEGA IMA, A ČEGA NEMA KOD ANDERSENA

Imena Hans, Kristoff, Anna i Sven posveta su priči “Snježna kraljica” Hansa Christiana Andersena. Međutim, Elsa, Anna, Kristoff, Olaf i većina drugih likova iz filma ne pojavljuju se u toj Andersenovoj bajci.

NOVA POPULARNA IMENA

U godinama nakon premijere, višestruko se povećao broj novorođenih djevojčica koje su dobile ime Elsa i Anna.

REKLAMA ZA COPPERTONE

Film je prepun referenci na stvarni svijet: mnoge je gledatelje nasmijalo podsjećanje na kultnu reklamu s djevojčicom i psićem za sredstvo za sunčanje Coppertone u Olafovoj “Ljetnoj pjesmi”.

ELSIN I ANNIN DVORAC U OSLU

Utvrda Akershus u Oslu, stara više od 500 godina, inspirirala je Elsin i Anin dvorac u Arendellu, dok je stara trgovačka četvrt u gradu Bergenu predložak za izgled grada Arendella.

GLAVNI IZVOR INSPIRACIJE – SKANDINAVIJA

Skandinavija, skandinavski narodi i njihovi običaji i tradicije bili su glavni izvor inspiracije za gotovo sve elemente filma. Stručni suradnik bio je Jackson Crawford, profesor staronordijskog jezika i skandinavske mitologije na Sveučilištu Kalifornije.

PROBLEMI S TURISTIMA NA LOFOTSKOM OTOČJU

Velik utjecaj film je imao i na turizam u Skandinaviji. U SAD-u se broj pretraga letova za Norvešku povećao za 153 posto. Najviše turista poželjelo je posjetiti Lofotsko otočje koje je poslužilo kao inspiracija za krajolik u filmu. Pritisak turista u jednom je trenutku postao toliki da su se stanovnici počeli hladiti prema turistima - poseban problem bili su preopterećen kanalizacijski sustav i parkinzi.

PJESMA KOJA JE POMOGLA U SPAŠAVANJU DJEVOJČICE

U ožujku 2014. godine dvojica vatrogasaca iz Bostona pjevala su pjesmu “Let It Go” tijekom akcije spašavanja - da bi umirili djevojčicu koja je zapela u dizalu. Pomoglo je.

STILIST JULIJE ROBERTS BRINE I O ELSINOJ FRIZURI

Za osmišljavanje Elsine kose i frizure Disney je angažirao jednog od najpoznatijih holivudskih stilista za kosu, Danila. On je uz ostalo surađivao i s Lady Gagom, radio za Vogue, te već godinama brine za kosu Gwen Stefani, Julije Roberts i mnogih drugih zvijezda. Animatori su osmislili računalni program “Tonic” koji je služio samo za animaciju Elsine kose. Netko je brojao ili nekako već izračunao da Elsa na glavi ima 420.000 kompjutorski generiranih vlasi kose. Prirodna plavuša prosječno na glavi ima 150.000 vlasi.

REMEK-DJELO ROKOKOA U ANNINOJ POZADINI

U galeriji palače u Arundellu Anna pozira ispred slike koja je posveta Jeanu Honoreu Fragonardu i njegovoj slici “Ljuljačka”, jednom od najpoznatijih djela rokokoa. Starijim generacijama ovaj je slikar poznatiji po slici “Djevojka koja čita” koja je postala predložak za jedan od najpopularnijih Willerovih goblena.

KAKO SE SLAŽU CJEPANICE

Jedan od bizarnijih detalja u filmu je svađa dvojice muškaraca u Arendellu nakon što ga prekrije led. Oni se prepiru oko najboljeg načina za slaganje cjepanica. Norveška je televizija, naime, 2012. godine prikazala 12-satni program o kaminima, sa stručnjacima i komentarima, od čega je osam prenošeno uživo. TV kuća je dobila desetke pisama i poruka u kojima se gledatelji žale na to kako je bilo poslagano drvo (je li pravilno okrenuti dio s korom prema dolje ili prema gore) kraj kamina.

SVJETSKA POPULARNOST TEHNIKE UKRAŠAVANJA

Rosemaling, jedan od tradicionalnih norveških načina ukrašavanja uporabnih i ukrasnih predmeta cvijećem i geometrijskim likovima koji se pojavljuje u filmu, postao je iznimno popularan u godinama nakon “Snježnog kraljevstva”.

LUTKE ZA 10.000 DOLARA

Neke lutke Else i Anne iz ograničenih prvih serija danas se na eBayu prodaju i za više od 10.000 dolara. Standardne cijene za vrednije primjerke kreću se od 100 dolara na više.

PRAVI SOB U STUDIJU

Da bi uvjerljivije napravili lik soba Svena, animatori su u studio doveli pravog soba.

GAY LIK KOJI ŽIVI S DEČKOM I ČETVERO DJECE

Jedan je lik u “Snježnom kraljevstvu” možda gay. Disney to nije potvrdio, ali ni negirao - no kada trgovac Oaken pokazuje Anni svoju obitelj vidi se muškarac u sauni s četvoro djece.

PRODUCENTI U DUBOKOM SNIJEGU

Da bi shvatili kakav učinak ima duboki snijeg na odjeću tj. različite tkanine, produkcijska ekipa provela je nekoliko dana u gradiću Jackson Hole u američkoj saveznoj državi Wyoming. Taj je grad inače omiljena zimska destinacija, smješten u dolini, s četiri strane okružen visokim planinama.

ELSA JE TREBALA BITI KAO AMY WINEHOUSE

Elsa je trebala biti zasnovana na liku Amy Winehouse, no zbog njezinog poprilično neurednog životnog stila, u Disneyju su odlučili da pjevačica i nije baš dobar uzor za mlade generacije.

SOCIOLOZI I PSIHOLOZI O FENOMENU FROZENA

Fenomenom 53. Disneyjeva dugometražnog crtića tijekom tih godina bavili su se i sociolozi i psiholozi, pisali o “ženskoj snazi”, “snazi obitelji”, razglabali o feminizmu i arhetipovima, a ne o soundtracku ili Elsinoj haljini i cipelama... Naslova ima svakakvih, a primjer jednog takvog znanstvenog rada je “Promatranje Disneyjeva filma ‘Snježno kraljevstvo’ kroz psihodinamičku optiku”.

POSEBAN PROGRAM ZA STVARANJE PAHULJICA

Da bi bolje prikazali snježne pahuljice, ekipa za specijalne efekte zamolila je za pomoć stručnjaka dr. Kennetha Libbrechta sa slavnog Caltecha (Kalifornijski tehnološki institut). Libbrecht koji ima nadimak Dr. Snow (Dr. Snijeg) objasnio im je kako se stvaraju pahuljice i otkrio sve o njihovoj jedinstvenosti. Napravili su računalni program kojim su izradili 2000 različitih pahuljica za korištenje u filmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:36