FESTIVAL EKSPERIMENTALNOG FILMA

Upečatljive vizije odnosa rada i nerada, odmora na međunarodnom filmskom festivalu

Vanjska turbulencija

 /Press
Program će zatvoriti Semiotika doma u kojoj kućanske i vrlo ljudske poslove preuzimaju glomazni građevinski strojevi

Od 27. do 30. rujna 2023. u zagrebačkom kinu Kinoteka te 4. i 5. listopada u riječkom Art-kinu održat će se 19. izdanje Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS. U četiri festivalska dana prikazat će se ukupno 27 filmova u pet natjecateljskih programa koji donose ponajbolje sa suvremene međunarodne i domaće eksperimentalne scene.

Nakon otvorenja 25 FPS festivala u 20 sati prikazuje se prva programska cjelina iz natjecateljskog programa naslovljena Rad i dokolica, i to feudalnom satirom dobitnika Grand prixa na 16. festivalskom izdanju, Iz pozadine "pseudomarksističkog medijskog gerilskog" kolektiva Total Refusal.

image

Lucidna soba

/Press
image

Iz pozadine

/Press

Ostatak programa donosi još četiri upečatljive vizije odnosa rada i nerada, odmora. Vanjska turbulencija Sofie Theodore-Pierce fragmentima dočarava putovanje kroz snove, ljubavnike i razgovore na daljinu iz kreveta, uz dozu Marguerite Duras. Miro Manojlović uvlači nas u uzbudljivu i vrlo filmsku avanturu Bustera Keatona izvedenu iz jednog kadra, uz jedno pravilo – Pravilo br. 5: Pomno pratite svog čovjeka. Lucidna soba Chiare Caterine oslikava razlomljenost percepcije nakon prekida i važnost bliskosti s vlastitim (osamljenim) tijelom. Program će zatvoriti duhovita Semiotika doma, rad Jessi Ali Lin i Hsin-Yu Chen u kojem kućanske i vrlo ljudske poslove, umjesto finih i inteligentnih uređaja i algoritama, preuzimaju glomazni građevinski strojevi.

image

Pravilo br.5

/Press
image

Semiotika doma

/Press

Nagrade Festivala 25 FPS

Žiri 19. izdanja Festivala 25 FPS čine umjetnik Marko Tadić, umjetnica i redateljica Mary Helena Clark i nezavisni filmaš, arhivist i esejističar Ross Lipman. Osim za Grand prix filmovi iz konkurencije natječu se i za Nagradu publike, dok će jedan hrvatski film u programu osvojiti Nagradu Green DCP, koju dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 15:27