ZELENI RAJ

Upravo je jedan park u Zagrebu dobio ime po čovjeku koji je bio vječno zaigrano dijete

 Ronald Gorsic/Cropix
Bordo je bio autor poznate reklame Svako jutro jedno jaje, te vrsni karukaturist, ilustrator, autor animiranih filmova...

- Drago mi je da je po njemu ime dobio upravo park za djecu. Čitav njegov život i posao bili su igra, volio je maštati, bio je radoznao, imao smisao za humor, iskren, i naravno, crtački talent. On je bio i ostao dijete - kazala nam je Vesna Dovniković, supruga pokojnog karikaturiste, ilustratora i filmskog redatelja Borivoja Dovnikovića Borde, čiji je park danas otvoren, odnosno inauguriran na Trešnjevki u Zagrebu, uz Novu cestu i Šetalište Jurja Gagarina. Sve na inicijativu i u organizaciji Animafesta.

image

Vesna Dovniković i Paola Orlić (Animafest)

Ronald Gorsic/Cropix
image
Ronald Gorsic/Cropix

Na Trešnjevki u Novotnijevoj ulici nije stanovao dugo, kao podstanar četiri godine. No upravo ovdje dogodilo se mnogo ključnih stvari u njegovu životu.

S 19 godina crtao je karikature u popularnom satiričkom listu "Kerempuh" i tu se okupila ekipa koja je pripremala prvi animirani film "Veliki miting", predvođena Walterom Neugebauerom i učili su animaciju u hodu.

- Na Trešnjevki je živio od 1958. godine do 1962. dok je imao 28 do 32 godine. I te se 1958. godine na poziv Vukotića vratio animaciji i postao dio Zagreb filma. Iste godine, u doba kada je bilo baš teško dobiti dozvolu za putovanje izvan granica, s Otom Reisingerom odlazi u London na izložbu sa svojim radovima, izložba na temu politička karikatura. U tom je razdoblju radio svoj prvi samostalni crtani film Lutkica, te dobio prvo međunarodno priznanje u Bogoti, a putovao je i u Rimini na festival gdje je među ostalim upoznao Normana MaLarena - ispričala je Vesna Dovniković, te dodala da su kasnije velik dio života proveli stanujući u Dubravi.

Za njega su, kako kaže, uvijek svi govorili da je bio dobar čovjek.

image
Tomislav Krišto/

Njegovi idući animirani filmovi ‘Bez naslova", "Znatiželja", "Krek", "N.N." i "Škola hodanja" postavljaju ga u vodeće ličnosti svjetske animacije. Tada je negdje u Zagrebu, 1972. osnovan i Festival animiranog filma (kasnije Animafest), u kojem je Bordo bio jedan od kreativnih pogonskih motora. Upravo Animafest je sad bio inicijator ovog imenovanja parka, koje je danas, u petak, održano po velikoj vrućini. Na svečanost su došli i političari Milorad Pupovac, Rada Borić i Boris Milošević.

image
Ronald Gorsic/Cropix

Danas se nastavlja obilježavati spomen na legendarnog Bordu. U 16 sati otvorenje je izložbe Bordinih karikatura u Kući arhitekture Oto Reisinger u Radićevoj 44 i u 18 sati projekcija dokumentarnog filma ‘Škola hodanja‘ u nastajanju autorice Jelene Novaković u KIC-u, Preradovićeva 3.

image
Bordo/

Njegova "Znatiželja" na festivalu u Annecyju uvrštena je 2000. godine među 84 najbolja animirana filma u povijesti. Dobio je nagradu za životno djelo "Vladimir Nazor" Republike Hrvatske, zatim nagradu "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara, također za cjelokupan opus, te nagradu Grada Osijeka u kojem je rođen. Bio je i autor poznate reklame Svako jutro jedno jaje za Agrokoku, te brojnih drugih reklama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. lipanj 2024 21:53