32 NAGRADE

'Ustav Republike Hrvatske' od svibnja u američkim kinima, rasprodana pretpremijera u New Yorku

 Screenshot: YouTube

ZAGREB - Rasprodana pretpremijera "Ustava Republike Hrvatske" Rajka Grlića u newyorškom SVA Theatru, koja je bila posvećena glumcu Nebojši Glogovcu, najavila je redovitu kinodistribuciju filma u SAD-u.

Hrvatski film počinje se u američkim kinima prikazivati krajem svibnja, istovremeno u trideset dvorana, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

Od svoje međunarodne premijere u Montrealu 2016. gdje je dobio Grand Prize of the Americas, film je osvojio 32 nagrade.

Inozemni festivali prepoznali su kao univerzalnu priču iz jedne zgrade u središtu Zagreba, u čijem je središtu profesor Vjeko koji živi dvostrukim životom, danju je ugledni profesor, a noću se odijeva kao žena.

Među festivalima na kojima je ta "ljubavna priča o mržnji" predstavljena i nagrađena su i Međunarodni filmski festival u Santa Barbari na kojem mu je pripala nagrada Jeffrey C. Barbakow za najbolji međunarodni dugometražni igrani film, European Film Festival u Lecceu na kojem je dobio nagradu za najbolji scenarij, najboljeg glumca te nagradu publike, Međunarodni filmski festival u Milanu na kojem su nagrađeni glumci Ksenija Marinković i Dejan Aćimović.

Na Pulskom filmskom festivalu osvojio je četiri Zlatne arene i nagradu Fedeora europske filmske kritike, dok je na londonskom je Raindance filmskom festivalu 2017. nagrađen kao najbolji film, za najbolji scenarij (Rajko Grlić i Ante Tomić) te za najbolju glumačku izvedbu (Nebojša Glogovac).

U glavnim ulogama su Nebojša Glogovac, Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić. Scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem.

Produkciju potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London.

Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije i europskog fonda za koprodukcije Eurimages.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 06:37