IGRA ZNANJA

UZBUDLJIVI KVIZ ZA KOJI SE PRIJAVILO 30.000 NATJECATELJA 'Potjera' slavi svoje 500. izdanje, omiljeni lovac Mirko Miočić: 'Jako bih se želio vratiti'

Igra znanja i brzine privukla je u emisiju mnoge natjecatelje čiji je cilj skupiti što više novca i naći se licem u lice s jednim od lovaca te odmjeriti s njim svoje znanje

Gledam moju ekipu svakog dana i stvarno su izvrsni! Tarik je fenomenalan i kao profesionalac i kao čovjek, lovci su genijalni, baš kao i mnogi natjecatelji. Ne samo da gledam “Potjeru” nego samog sebe testiram pred televizorom da vidim jesam li još u formi. I, da, jesam - kaže Mirko Miočić, koji se ovog utorka javio u 500. jubilarnu emisiju HRT-ova kviza “Potjera”.

Velika želja ekipe kviza, predvođene urenikom emisije Igorom Grkovićem, koja je na radost gledatelja-kvizoljubaca proizvela 500 emisija u skladu s najvišim profesionalnim standardima, jest da im se Miočić, čim to bude moguće, opet priključi.

Sinergija

- I ja to jako želim. Ali sve će ovisiti o tome kako će me služiti zdravlje. Bude li sve u redu, volio bih od jeseni opet ući u ‘Potjeru’. Ali, o tom-potom. Dotad ću gledati kviz, pratiti natjecatelje i lovce, a posebno genijalnog Krešu Sučevića-Međerala, koji je u kviz ušao kao moja zamjena i sjajno se snašao. Baš sam neki dan Tariku rekao: ‘Da je Krešo bolji, ne bi valjalo jer ga nitko nikada ne bi mogao pobijediti’. A velika je čast pobijediti lovca - govori zaljubljenik u kvizove, Mirko Miočić, koji je jedan od zaštitnih likova “Potjere”, kviza koji se na HRT-u emitira od studenoga 2013. godine, a u protekle četiri godine postao je jedan od zaštitnih znakova te televizije. Osim gledatelja, ova uzbudljiva igra znanja i brzine privukla je u emisiju mnoge natjecatelje čiji je cilj skupiti što više novca i naći će se licem u lice s jednim od lovaca te u prilično kratkome vremenu odmjeriti s njim svoje znanje.

- Sinergija voditelja, natjecateljskih timova i osebujnih lovaca svaku ‘Potjeru’ čini zanimljivom, uzbudljivom i neizvjesnom do samoga kraja. Uspjesi i neuspjesi timova i lovaca proživljavaju se jednako napeto, žestoko i emotivno, kako u studiju, tako i u režiji i pred malim ekranima - ističe urednik Grković koji je u svom timu okupio sjajnog Tarika Filipovića i vrhunske lovce: Moranu Zibar, Deana Kotigu, Krešimira Međerala Sučevića te do prije godinu dana, i najpoznatijeg hrvatskog kvizomana Mirka Miočića.

Kako izgleda “Potjera” kroz brojke?

Brojke o kvizu

- Najveći dosad osvojeni ekipni iznos u emisiji bio je 250.000 kuna. U toj su emisiji natjecatelji sa 16 koraka prednosti pobjegli lovcu Deanu Kotigi. Nedavno je osvojen i najveći pojedinačni iznos od 135.000 kuna. Natjecatelj Ivan Borković uzeo je višu ponudu, ostao sam u završnoj potjeri i pobjegao lovkinji Morani Zibar - govori Grković, koji ističe da je za uspjeh ovog kviza zaslužna cijela ekipa emisije. Uz Grkovića, tu su još i urednica za pitanja Andrea Jukić Grković, suurednici za pitanja Igor Gabor i Domagoj Jović, urednica za natjecatelje Suzana Pardačer, suurednica za natjecatelje Branka Šimunović, producent Siniša Vrbanjac, fonetičarka Vedrana Magjarević, interaktivna grafika Fred Terbovc i Nikola Biuk, vođa snimanja Goran Uremović, redatelji Tvrtko Grgić i Mladen Šimunov.

Ekipu još čine autori pitanja, lektor, redakcijski tim, kostimerke, scenografija i tehnička ekipa Studija 7 bez kojih ne bilo 500. emisija “Potjere”, kviza kroz koji je prošlo više od 2000 natjecatelja, od toga neki i po nekoliko puta.

- Rekorder po upornosti je Dragan Medar, koji je ‘pobjegao’ lovcu iz osmog pokušaja i to upravo u obljetničkoj 500. emisiji. Nadalje, najveći broj odgovorenih brzopoteznih pitanja u minuti imaju Martin Brkić i Gabriel Vilus koji su u 332. odnosno 346. emisiji uspjeli odgovoriti na 13 pitanja. Najveći broj koraka ekipe u završnoj “Potjeri” bilo je 20 koraka prednosti u dvije emisije (u obje emisije 20 koraka bilo je nedostižno za lovce),

19 koraka prednosti ostvareno je u 6 emisija, 18 koraka prednosti u 5 emisija, 17 koraka prednosti u 14 emisija… - govori Grković i dodaje da je omjer pobjeda lovaca i natjecatelja u dosadašnjim emisijama 70 prema 30 posto.

Timski rad

- ‘Potjera’ je kviz s čvrsto strukturiranom igrom koja sadrži sve bitne elemente: natjecanje u znanju, faktor sreće, timski rad i dramaturški vrhunac napetosti u završnici igre.

Specifičnost je ovog kviza što svaki natjecatelj ima priliku okušati se u igri protiv superznalca i na kraju igre saznajemo tko su u tom srazu bili ‘junaci’, a tko ‘antijunaci’.

Kviz je brz i neizvjestan, s drukčijim ishodom u svakoj emisiji. Gledatelji ne propuštaju ‘”Potjeru” jer vole iznenađenja pa su navikli od “Potjere” očekivati neočekivano. Zbog toga se na “Potjeru” lako navući - objašnjava Grković, koji je dosad radio mnoge kvizove poput ‘”Šifre”, “EUnigme”, “Sve u 7”, “1 protiv 100”, “Najslabija karika”, “Tko želi biti milijunaš?” i “Upitnik”. A da je urednik “Potjere” u pravu, najbolje potvrđuje činjenica da je od listopada 2013. do svibnja 2017. godine na HRT pristiglo više od 30.000 prijava za sudjelovanje u ovom kvizu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:27