PREMIJERA U CANNESU

'UŽIVAO SAM U NEKROFILIJI. GLUMCI SU STOKA' Tajne koje je Hitchcock otkrio Truffautu

 YouTube/Getty
Hitchcock, tada 63-godišnjak, ispričao je 30-godišnjem udivljenom Truffautu pozadinu scene u filmu 'Vrtoglavica' ('Vertigo'), gdje se Kim Novak u sobi motela po želji Jamesa Stewarta prerušava u mrtvu ženu

Legendarni razgovori kultnih redatelja Alfreda Hitchcocka i Françoisa Truffauta, koje su ovi velikani filma snimali na audio vrpcu u kolovozu 1962., objavljeni su u obliku knjige koja je zadnjih pedeset godina bila neizostavno štivo redatelja kao što su Coppola, De Palma, Lucas, Spielberg i Scorsese. David Fincher rekao je da je tu knjigu čitao dvjestotinjak puta. Kultni status razgovora ovih dvaju redatelja počiva na činjenici da filmaši njihove generacije nisu voljeli pričati o o svojim fantazijama, strahovima i fetišima koje su oslikavali na velikom platnu kina. "Ja samo snimam kaubojce", bilo je, primjerice, sve što je John Ford rekao o svom poslu.

No, neki dijelovi razgovora poznatog dvojca nisu zabilježeni na vrpci. Primjerice, kada je Hitchcock, tada 63-godišnjak, otkrivao 30-godišnjem udivljenom Truffautu pozadinu perverzne scene u filmu 'Vrtoglavica' ('Vertigo'), gdje se Kim Novak u sobi motela po želji Jamesa Stewarta prerušava u mrtvu ženu kojom je njegov lik opsjednut. "Uživao sam u vrsti nekrofilije", rekao je Hitchcock Truffautu.

U filmu je Hitchcockov lik kojeg tumači Stewart nezadovoljan jer njegova seksualna fantazija nije potpuna - njena kosa treba biti podignuta, pa Kim Novak odlazi u kupaonicu, a Stewart je čeka da izađe gola i pritom dobiva erekciju. Što je bilo dalje na snimanju, knjiga ne otkriva jer je Hitchcock rekao Truffautu da isključi snimanje, kako bi mu mogao na miru ispričati detalje koji nisu za svačije uši.

Tijkom snimljenih razgovora, Hitchcock je čak u jednom trenutku Truffautu rekao "glumci su stoka", u skladu s njegovom poznatom reputacijom autora koji je neumoljivo ispunjavao svoju umjetničku viziju.

Mnogi do sada nepoznati detalji ovih razgovora bit će jasniji nakon premijere na ovogodišnjem festivalu u Cannesu novog dokumentarca 'Hitchcock/Truffaut' redatelja Kenta Jonesa, koji je kombinirao zvučni zapis razgovora s prizorima iz filmova o kojima su govorili.

Scena iz 'Vrtoglavice'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 17:34