BORI SE S RAKOM GRLA

Val Kilmer: ‘U novom Top Gunu ne govorim ja, novi glas su mi stvorili kompjuteri, evo kako‘

Val Kilmer u Top Gun: Maverick

 Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia
Glumac je softverskoj tvrtki poslao tisuće sati svojih govora kako bi umjetna inteligencija kreirala 40 različitih vrsta njegovog glasa

Obožavatelji "Top Guna" unaprijed su znali da će Val Kilmer ponoviti svoju ulogu Toma "Icemana" Kazanskog u nastavku, ali kako će to izvesti bilo je upitno s obzirom da je Kilmer izgubio sposobnost govora nakon što je prošao liječenje raka grla 2014. godine, piše Variety.

Scenarij za “Top Gun: Maverick” inspiriran je Kilmerovim stvarnim životom, odnosno, Iceman također boluje od raka i komunicira putem tipkanja. Kilmer uspije izgovoriti jednu kratku liniju dijaloga, ali njegov je glas ovog puta stvorila umjetna inteligencija.

image

Val Kilmer u Top Gun: Maverick

Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia/Backgrid/Backgrid Uk/Profimedia

Kilmer je u kolovozu 2021. objavio da se udružio sa tvrtkom Sonantic kako bi za sebe stvorio glas koji kreira umjetna inteligencija. Glumac je opskrbio tvrtku satima arhivskih snimaka svog glasa koji se zatim unosio kroz algoritme i pretvoren je u umjetni. Prema Forbesu, ovaj proces je ponovno korišten za glumčevo pojavljivanje u filmu "Top Gun: Maverick".

- Na kraju smo generirali više od 40 različitih modela glasa i odabrali najbolji, najkvalitetniji, najizrazitiji - rekao je John Flynn, suosnivač Sonantica, u izjavi za Forbes.

- Ti novi algoritmi sada su ugrađeni u naš govorni mehanizam, tako da ih i budući klijenti mogu također automatski iskoristiti - tvrdi Flynn.

- Zahvalan sam cijelom timu u Sonanticu koji je maestralno obnovio moj glas na način koji nikad nisam ni mogao zamisliti - rekao je Kilmer o umjetnoj inteligenciji govora.

- Nama, kao ljudskim bićima, sposobnost komuniciranja je srž našeg postojanja, a nuspojave raka grla otežale su mi komunikaciju s drugima. Prilika da ispričam svoju priču, glasom koji se čini autentičnim i poznatim, poseban je dar - dodao je.

image

Val Kilmer u prvom Top Gunu 1986. godine

Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia/Supplied By Lmk/Landmark/Profimedia

Prema Forbesu, Sonantic je očistio stare audiosnimke Kilmera i iskoristio tzv. "glasovni motor" kako bi naučio glasovni model kako govoriti kao Kilmer.

- Motor je imao oko deset puta manje podataka nego što bi bilo dano u tipičnom projektu - tvrde u Sonanticu.

Naime, to im nije bilo dovoljno za izvesti projekt, tvrtka je tada odlučila osmisliti nove algoritme koji bi pomoću dostupnih podataka mogli proizvesti glasovni model veće kvalitete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:06