SVI SU LUDI ZA NJOM

Vanessa Paradis osvaja svijet novim filmom 'Srcolomac'

Prvi put je očarala publiku kao djevojčica koja pjeva ‘Joe le Taxi’. Kao tinejdžerka je dobila Césara. Ovoga ljeta Johnny Depp se sklanja u sjenu. Njegova Vanessa ponovno osvaja svijet, ovaj put filmom koji obećava da će postati puno više od ljetnog hita

Čim smo moj partner i ja pročitali scenarij, uskliknuli smo: “Ovo je sjajno, ovo bi moglo upaliti”. Podsjetilo nas je na stare filmove s Caryjem Grantom i Audrey Hepburn.

Čak i suzdržani novinar Guardiana nije mogao prikriti čuđenje kako 37-godišnja Vanessa Paradis naziva Johnnyja Deppa “moj partner”. Ne “Johnny” - ili nekako drukčije. Zamislite da vojvoda od Edinburgha onako usput izusti - “moja supruga”!

Prvi dojmovi o slavi

Vanesse Paradis ovih su dana pune britanske novine. Francuska glumica, pjevačica i manekenka, koja već dugo živi u slobodnoj vezi s najvećom hollywoodskom zvijezdom i ima s njim dvoje djece, inače izbjegava publicitet, no ovaj put svojski navija za svoj novi film “Srcolomac” (L'arnacoeur ili u engleskom prijevodu Heartbreaker), koji se počeo prikazivati u Velikoj Britaniji i to s velikim uspjehom, pa više ne odbija intervjue. S razlogom, jer joj je to zasigurno najveći uspjeh u karijeri, koja je počela davne 1987., dok je kao 14-godišnjakinja objavila hit singl “Joe le Taxi”. Prvi dojmovi o slavi nisu baš bili blistavi, jer su u kvartu gdje je stanovala osvanuli krupni grafiti “Kurva!”, no s time se navikla živjeti. Sa 16 godina debitirala je na filmu u “Svadbi u bijelom” i dobila Césara, francuskog Oscara, za mladu glumicu koja najviše obećava, zatim je postala zaštitno lice Chanela, a mediji su se naprosto raspomamili kada je Depp zbog nje ostavio Kate Moss. Odlučili su se za zajednički život u Francuskoj, gdje su mogli sačuvati privatnost i dosad razmjerno bezbolno balansirali odvojene karijere. Uskoro bi mogli prvi put nastupiti zajedno, u biografskom filmu “Moj američki ljubavnik”, romanci čiji su protagonisti francuska književnica Simone de Beauvoir i njezin američki kolega Nelson Algren.

Hollywood otkupio prava

Vanessa Paradis ponosna je na “Srcolomca”, jer ga je samo prvog vikenda prikazivanja gledalo milijun i 700 tisuća Francuza, a ukupna zarada u tamošnjim kinima je gotovo 33 milijuna eura, tek nešto manje od fenomenalno uspješne “Alice u zemlji čudesa”. Ništa posebno, reći će znalci filmskog tržišta, navikli da francuski filmovi kod kuće ostvaruju izvanredne rezultate, a na stranom terenu prolaze slabo. No “Srcolomac” je ipak nešto posebno. Kada je u travnju prikazan na newyorškom Tribeca Film Festivalu, za koji se brine Robert De Niro, kritičari i publika bili su očarani. Uslijedili su pozivi za druge festivale, film je odmah pronašao i američkog distributera, ali se dogodilo i nešto puno važnije: kompanija Working Title Films - koja je proizvela “Četiri vjenčanja i sprovod”, “Notting Hill” i “Dnevnik Bridget Jones” - otkupila je prava za hollywoodski prepravak.

Ukoliko francuska verzija ne pohara svjetska kina, američka će popraviti propušteno.

Što je tako posebno u filmu koji ima besprijekornu usmenu predaju?

Kako tvrde njegovi poklonici - zapravo ništa, samo još jedna romantična komedija, ali ona u kojoj sve funkcionira, pa čak i klišeji.

Protagonist je momak koji se specijalizirao za razvrgavanje veza, a unajmljuje ga rodbina bogatih nasljednica koje su se spetljale s pogrešnim tipovima. Kada se čini da cure srljaju prema katastrofi, ulijeće Alex (Romain Duris dobio je ponajveća priznanja za interpretaciju u filmu “Otkucaj koga je moje srce preskočilo”) i svojim šarmom spašava stvar. On ne radi sam, partneri su mu sestra Mélanie (Julie Ferrier) i njezin suprug Marc (François Damiens), stručnjak za prisluškivanja.





U mreži žigola

Kako izgleda njihova strategija očito je već iz uvodne scene, koja se odigrava negdje u Sjevernoj Africi. Neka nesretnica upala je u mrežu žigola, koji radije pilji u druge žene na bazenu, nego da sa svojom izabranicom promatra divote pustinje. U pravom trenutku Alex je primi u kombi te nakon kraće humanitarne misije s mjesnim mališanima (tijekom koje Mélanie izigrava liječnicu) pokaže djevojci ono što je priželjkivala. Nasluti se tu i moguća romanca, no Alex pazi da ne ode predaleko. Po povratku u hotel, žigolo je stvar prošlosti.

Nova Alexova misija nije baš jednostavna. Angažira ga bogati biznismen Van der Becq (Jacques Frantz), čija se kći Juliette (Vanessa Paradis) za tjedan dana treba udati za izvjesnog Jonathana Alcotta (Andrew Lincoln). Potonji nije nikakav prevarant, imućan je i uspješan, Juliette ga uistinu voli, no otac smatra da je to pogrešan muškarac za njegovu kćer.

Alex ne samo da prihvaća posao protiv svojih pravila, naime, ne želi raskidati vezu u kojoj se čini da je par sretno zaljubljen, nego ima i samo tjedan dana da postigne bilo kakav rezultat. Naime, vjenčanje je već zakazano. A da sve bude još gore, Juliette Alexa očito ne podnosi, bar se tako čini u prvih nekoliko navrata kada on pokuša s njom iznuditi poznanstvo.

Ipak, po zakonima romantične komedije ništa nije onakvo kakvim se u prvim mah čini, a Alexu će u osvajanju Juliette poprilično pomoći evergreen “Dirty Dancing”. Također, pravilo je da se i sam lovac uhvati u zamku koju postavlja svom plijenu. Kritičari koji uspoređuju “Srcolomca” s akcijskim trilerom “Nemoguća misija” i krimi komedijom “Oceanovih 11” donekle su u pravu: ima elemenata oba filma u ovom francuskom hitu. Ponajprije, u pitanju je vrlo pitko ostvarenje, koje je svježe i dopadljivo režirao debitant, televizijski veteran Pascal Chaumeil. Uz dva atraktivna protagonista postoji još jedan adut, a to su lokacije Monte Carla.

U kinima u rujnu?

Fabula pomalo podsjeća na zaplet hollywoodske komedije “Kod kuće je najljepše”, u kojoj Sarah Jessica Parker igra specijalisticu za zavođenje starih momaka, nesklonih napuštanju roditeljskog doma, no to nije osobita mana. Uostalom, ako to nije smetalo kompaniji koja priprema američku verziju filma, neće ni gledatelju. Kada najveći ovogodišnji europski hit stiže u naša kina? Po svoj prilici u rujnu. Ukoliko se datum hrvatske premijere bude pomicao, valjda ćemo film vidjeti ipak prije negoli njegov hollywoodski prepravak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 04:19