Tereza 37

Variety hvali Lanu Barić u ulozi žene koja ‘očajnički želi postati majkom‘

Tereza 37

O filmu koji je hrvatski kandidat za Oscara, i oko čije se kandidature svojedobno vodila polemika, piše i američki filmski časopis

Hrvatska kao svog kandidata za 94. nagradu Oscar šalje film 'Tereza 37', a o njemu je sad vrlo pozitivno pisao i ugledni američki časopis Variety. Film je snimio redatelj Danilo Šerbedžija po scenariju Lane Barić, a uz to ju je nagovorio i da odigra naslovnu ulogu. Domaći film svjetsku premijeru imao je lani na Pulskom filmskom festivalu, gdje je nagrađen sa šest Zlatnih arena, a nagrade je dobio i na brojnim međunarodnim festivalima.

"Tereza spava sama u krevetu... Tako započinje naizgled mirna hrvatska drama s duhovitim i lukavo mračnim scenama. Taj je prizor prikladan vizualni predgovor Šerbedžijinu filmu, budući da je Tereza često usamljena kod kuće unatoč tome što je udana; muž joj je redovito odsutan, često odlazi na more, na svoj posao. Značaj scene raste dok se Tereza prevrće, otkrivajući svoje krvlju natopljeno donje rublje i plahtu koje Šerbedžijina kamera bilježi nesentimentalno. Ubrzo nakon što sve to očisti u nizu rutinskih poteza u stilu Jeanne Dielman, shvaćamo da je Tereza upravo imala četvrti pobačaj, ali i dalje je u očajničkoj potrazi za majčinstvom", piše Variety. Navode da glavna glumica Lana Barić svoj lik igra s promišljenom i pristupačnom nonšalancijom.

"Scenarij pronicljivim okom prati Terezin pothvat, često podsjećajući gledatelja na duboko ukorijenjenu mizoginiju koja osakaćuje njezin život unatoč njezinom buntovnom činu seksualne neovisnosti."

Ženstvenost Lane Barić, dodaju, pojačava i kostimografkinja Željka Franulović.

"Barić sa simpatijom i analitičkim stavom istražuje povezane obiteljske strukture jugoistočne Europe, tražeći korijene duboko ukorijenjenog patrijarhata društva u tradicionalnim obiteljima poput one koja je odgojila Terezu. Šteta što se Tereza osjeća pomalo neodlučno u svom posljednjem činu, boreći se da svoju priču na zadovoljavajući način privede kraju. A opet, ta je dvosmislenost možda najprikladniji put za lik koji je na kraju izgleda još uvijek u potrazi za smislenim putovanjem dalje", zaključuje Variety.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:58