ZA ULOGU OLIGARHA

Veliko slavlje: Hrvatski glumac Zlatko Burić osvojio je europskog Oscara za glumu

Zlatko Burić na dodjeli nagrade

 Halldor Kolbeins/Afp
U filmu ‘Trokut tuge‘, ambijentiranom na turistički kruzer, Burić je utjelovio pitoresknog istočnoeuropskog tajkuna

Hrvatski glumac Zlatko Kićo Burić dobio je u subotu navečer europskog Oscara, Europsku filmsku nagradu (EFA) za najbolju mušku ulogu. Osječki glumac, koji dugo djeluje u Danskoj, pobijedio je ulogom u crnoj komediji "Trokut tuge" švedskog redatelja Rubena Ӧstlunda.

U tom filmu, ambijentiranom na turistički kruzer, Burić glumi pitoresknog istočnoeuropskog tajkuna. Kad smo intervjuirali Rubena Östlunda, autora filma, rekao nam je: "Zlatka Burića sam izabrao jer je jedini dao ljudsko lice ruskom oligarhu".

Burić se zahvalio ekipi filma "Trokut tuge", svojoj supruzi i djeci, rekavši da je gluma posao na duge staze te da je uvijek vjerovao u kolektiv. U intervjuu za Jutarnji izjavio je kako je lik za ovaj film stvorio prisjećajući se tranzicije u Hrvatskoj.

Glumio je, među ostalim, u Matanićevoj seriji "Šutnja", u filmu "Ne gledaj mi u pijat" Hane Jušić, u Brezovčevim "Glembajevima"...

Za europskog Oscara u kategoriji najbolje muške uloge uz njega su još bili nominirani i Britanac Paul Mescal za film "Aftersun", Danac Elliot Crosset Hove za islandski film "Božja zemlja", Talijan Pierfrancesco Favino za film "Nostalgija" te belgijski glumac, dječak Eden Dambrine, za ulogu u filmu "Blizu" Belgijanca Lucasa Dhonta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:23