NOVI HRVATSKI FILM U KINIMA

VIDEO: 'AGAPE' Schmidt: 'Zadali smo si težak zadatak da izazovemo empatiju prema svećeniku osumnjičenom za pedofiliju'

Prizor iz filma 'Agape'
 

ZAGREB - Novi film nagrađivanog filmskog redatelja Branka Schmidta, "Agape", priča o pedofiliji i homoseksualizmu u Crkvi, ali i o ljubavi, toleranciji, snošljivosti i pravu na različitost, u četvrtak se počinje prikazivati u hrvatskim kinima.

Riječ je o svojevrsnom nastavku trilogije u kojoj Schmidt kritički prikazuje društveno relevantne teme, a kojoj su prethodili filmovi "Ljudožder vegetarijanac" i "Metastaze".

"Agape" prati nekonvencionalnog svećenika, glumi ga Goran Bogdan, koji priprema učenike za sakrament krizme, među kojima je i tinejdžer bez roditelja kojemu treba pažnja koju mu svećenik posvećuje. Kada u razred dođe novi učenik zbog kojega tu pažnju gubi, postaje ljubomoran i priznaje da je sa svećenikom bio u seksualnom odnosu.

Schmidt ostavlja kraj otvorenim, da gledatelji sami zaključe je li to film o pedofiliji ili homofobiji, je li nevin svećenik etiketiran i izbačen iz društva na temelju naših predrasuda ili s razlogom. "Kad ga crkva degradira a krizmanici istuku, svećenik će krenuti u potragu za najmoćnijom Božjom ljubavi: agape", ističe se u najavi filma, koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem, 64. izdanju Pula film festivala.

Po riječima redatelja, "Agape" je film za koji se najviše radilo na scenariju od svih jedanaest koliko je snimio - u četiri godina bilo je oko 150 verzija.

"Zadali smo si iznimno težak zadatak da kod gledatelja na koncu filma izazovemo empatiju prema svećeniku osumnjičenom za pedofiliju. Reakcije gledatelja u pulskoj Areni govore da smo u tome uspjeli", izjavio je Schmidt.

O temi uz koju se uvijek veže epitet kontroverzne, autor progovara kroz dublju analizu društva, postavljajući pitanja jesmo li mi kao društvo skloni bez valjanih dokaza etiketirati, ekskomunicirati ljude drugačije od nas ili postupamo pravedno.

Uz Bogdana u filmu glume Daria Lorenci Flatz, Ivo Gregurević, Dražen Šivak, Pavle Čemerikić, Denis Murić, Nela Kocsis, Emir Hadžihafizbegović, Alan Katić, Robert Ugrina i Iva Gulin.

Scenarij potpisuju Ivo Balenović, Sandra Antolić, Katarina Zrinka Matijević i redatelj.

Direktor fotografije je Dragan Ruljančić, majstor tona Zvonimir Poljak, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Vedrana Rapić, majstorica maske Jasna Rossini, montažer Hrvoje Mršić, producent Stanko Babić, a urednica filma Maja Gregl.

Branko Schmidt (1957) diplomirao je režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu dramom "Rano sazrijevanje" Marka Kovača (1981). Svoj prvi cjelovečernji film "Sokol ga nije volio", koji je postao klasik domaće kinematografije, režirao je 1988. godine. Uslijedili su, među ostalim, "Đuka Begović", "Božić u Beču", "Kraljica noći", "Put lubenica", "Metastaze", "Ljudožder – vegetarijanac".

Njegov zadnji film, "Agape", distribuira Blitz film & video, producent je Telefilm, koproducent Hrvatska radiotelevizija, a snimljen je i uz financijsku podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:17