PIŠE NENAD POLIMAC

VIDEO, BRZI I ŽESTOKI: 'HOBBS I SHAW' Akcijski film koji je sigurna nova franšiza

 

Rijedak je slučaj da se jedna franšiza razdvoji na dva kraka. Usporedbe s “Ratovima zvijezda” ovdje ne pale, jer je tamo osnovna linija dopunjena samostalnim filmovima, to je koncept koji je od samog početka tako zamišljen. “Brzi i žestoki” su drugi slučaj. Otkako je u “peticu” uletio Dwayne “The Rock” Johnson, počelo je rivalstvo njega i dotadašnje glavne zvijezde Vina Diesela. Potonji je kontroliralo sve pore franšize, sudjelovao u produkciji, dotjerivao scenarije, osmišljavao akcijske scene i određivao koliko će prostora prepustiti “The Rocku”.

Ovome to nije bilo dovoljno, jer se u međuvremenu nezadrživo uspinjao prema statusu najbolje plaćenog holivudskog glumca, pa je donesena mudra odluka da njegov lik Luke Hobbs dobije vlastiti odvojak (već ga neće biti u “Brzim i žestokima 9”, koji izlaze narednog svibnja), gdje će mu pojačanje biti Deckard Shaw, odnosno Jason Statham, isprva novi negativac franšize, da bi se u osmici priključio “dobrim dečkima”. Vezu s originalnom franšizom održavao je scenarist Chris Morgan, koji je postao i jedan od producenata.

Već su prvi “Brzi i žestoki” bili apoteoza obitelji, pokojni Paul Walker “hodao” je sa sestrom Vina Diesela (Jordana Brewster), a svaki član njihova tima kao da im je bio bliski ili daljnji rođak, bez obzira što nisu bili u krvnom srodstvu. Nešto slično napravljeno je i u “Hobbsu i Shawu”, dva naslovna lika stalno se podbadaju, ali dobro surađuju dok se suprotstavljaju glavnom zlikovcu Brixtonu (Idris Elba), preko kojeg su uvedeni elementi znanstvene fantastike (što je novina u franšizi), međutim, najvažnija je prinova Shawowa sestra Hattie (Vanessa Kirby, princeza Margareta iz prve dvije sezone “Krune”), čista akcijska junakinja kakvih je već bilo u onoj drugoj franšizi.

Što ona sve ne radi? Ubrizgava si smrtonosni serum, tuče sa naizgled jačim štemerima i izvodi virtuozne akrobacije. Nimalo slučajno, Hobbs joj udvara kad god mu se za to ukaže prilika, no ima on i svoju nevjerojatno živopisnu obitelj, koju upoznajemo na otoku Samoa. Početak i kraj uokviruje Helen Mirren, mama Jasona Stathama i Vanesse Kirby, a njezin sin Luke Evans, koji je teško stradao u “šestici”, više se i ne spominje.

Glede spektakularnih akcijskih sekvenci, iako je film režirao David Leitch (“Atomska plavuša”, “Deadpool 2”, suradnja na serijalu “John Wick”), nema tu ničeg što bi se moglo usporediti s vrhuncima “šestice”, “sedmice” i “osmice”, no to toliko ne smeta jer je radnja uglavnom oslonjena na likove i njihove međuodnose.

Finale na otoku Samoa, na kojem se pojavljuje Hobbsova obitelj, pogotovo je živopisan, a tučnjava u kiši glavnih junaka s Brixtonom jedan je od najbolje režiranih dijelova filma. Budžet od 200 milijuna dolara čini se prenapuhan, možda bi sve bilo jeftinije da se “The Rock” i Statham nisu potpisali kao koproducenti, no globalno tržište gladno je takvih akcijskih spektakala, pa nema zbora da će i ovo postati samostalna franšiza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:12