TOM HARDY U GLAVNOJ ULOZI

VIDEO: CAPONE Mafijaškog bossa proganjaju duhovi nasilnih vremena. On pak pati od demencije. Prije nego što sasvim onemoća, odluči razriješiti račune

Tom Hardy kao Al Capone
 Josh Trank / Planet / Profimedia
Film o kultnom gangsteru trebao se početi prikazivati 12. svibnja u američkim kinima. Javno prikazivanje je otkazano zbog koronavirusa pa će gledatelji moći uživati na Video on Demand usluzi

Zadimljena sala i fino odijelo. Nož skakavac. Ikonični gangsterski Tommy Gun i kubanska cigara. Zatim, osunčana terasa luksuzne hacijende i jedno naoko ostarjelo, zabrinuto lice. To je 47-godišnji Al Capone, zloglasni i legendarni boss čikaške mafije iz 20-ih godina prošlog stoljeća, koji se upravo, nakon odsluženja zatvorske kazne, koja mu je zbog bolesti bila i smanjena, suočava s vlastitom nasilnom prošlošću. Kratko, doduše, jer umrijet će za godinu dana, kad će ga zbog bolesti izdati srce u njegovoj vili na Floridi, jer se u svoj Chicago nakon puštanja iz zatvora nikad nije vratio. Nakon odsluženih sedam godina, šest mjeseci i 15 dana nekada moćni Capone i dalje je bolovao od sifilisa koji je zaradio od svojih prostitutki i od kojega se nije liječio, a infekcija se proširila na cijelo tijelo, pa tako i na mozak, što je prouzročilo demenciju i zbog čega su psihijatri potkraj njegovog života ustanovili da Al ima mentalne sposobnosti 12-godišnjeg djeteta. Godine prije negoli će potpuno onemoćati, vjerojatno najpoznatiji gangster u povijesti koristi za svoje posljednje okršaje i razrješavanje računa.

Hardyjeva transformacija

Takvog Al Caponea igra Tom Hardy, a gore navedeni kadrovi su iz trailera za novi film prema istinitim događajima redatelja Josha Tranka “Capone”, čiji foršpan već u prvim kadrovima odaje dojam rasnog gangsterskog biografskog filma. U jednom od kadrova trailera za “neispričanu priču o Caponeu”, kako joj tepa redatelj, vidimo Ala Caponea kako nonšalantno i u kućnom ogrtaču, vjerojatno u dvorištu svoje vile, puca rafale iz Tommy Guna, prije čega za stolom nekakvog luksuznog restorana govori:

“Napravili smo tada obećanje. Jedan dan ćemo uspjeti”.

Posebno je zanimljiva transformacija koju je za ulogu morao proći glumac Tom Hardy, kojemu to nije strano, pogotovo uzmemo li u obzir filmove poput “Viteza tame: Povratak” (Hardy igra zlikovca Banea, koji s lica nikad ne skida zlokobnu masku), ili pak Iñárrituaova “Povratnika” (Hardy igra nemilosrdnog trapera Fitzgeralda i čovjek ne sliči sebi).

Glumca na račun uspješnih, gotovo nevjerojatnih transformacija odavno nazivaju “kameleonom industrije”, a za novi film Josha Tranka, redatelja koji iza sebe ima filmove “Kronike” i ne tako uspješnu “Fantastičnu četvorku”, Hardy se, prije svega, morao znatno udebljati, i to tako da pritom ne bilda mišiće, kao što je bio slučaj za, recimo, ulogu Banea u “Vitezu tame: Povratak”, kad je natukao dvadeset kila mišićne mase.

Udebljao se za ulogu

Ne, Hardy je ovaj put morao igrati onemoćalog, nekad zloglasnog čovjeka koji se bori s demencijom i kojega muče razne brige i zdravstveni problemi, kojega stižu grijesi iz prošlosti i koji je potpuno zapušten izašao iz zatvora, gdje je bio pospremljen zbog neplaćanja poreza 1932. godine. Povijest piše da je Capone služio kaznu u glasovitom Alcatrazu na obali San Francisca, gdje mu nije bilo nimalo lako. Unatoč činjenici da je donekle imao zaštitu u zatvoru, pa i financijsku pomoć izvana, bilo je nekoliko pokušaja da se ubije “Veliki Al”. U zatvoru je bio uboden nožem s leđa, a pokušali su ga i otrovati. Nekoliko puta.

Osim što se morao udebljati za ulogu, Hardy je tijekom snimanja prolazio kroz dugotrajne šminkerske seanse kako bi se njegovo 42-godišnje lice zaokružilo i postarilo, tako da vjerno prikazuje lice izmučenog 47-godišnjeg Caponea. A tu su, kao što znamo, i ožiljci bez kojih je Caponeovo lice nezamislivo. Gangsterske uloge, inače, nisu nepoznanica Hardyju; sjećamo ga se iz filma “Legend” (2015.) Briana Helgelanda, gdje glumi u biografskoj drami o mafijaškoj braći Kray, koji su 60-ih godina žarili i palili mafijaškom scenom Londona. Tom Hardy tom je prilikom utjelovio oba notorna blizanca, Reggija i Rona Kraya, a njegovi obožavatelji na taj su račun već počeli smišljati šale: ako je ondje mogao sjajno odigrati dva lika u filmu, zašto ne bi bio odličan i u Trankovu “Caponeu”?

Biografska gangsterska drama redatelja Tranka isprva je bila najavljivana pod naslovom “Fonzo”, no redatelj je, objavivši trailer za film koji najavljuje već za svibanj, svijetu dao do znanja da će svoj filmski uradak predstaviti pod drugim naslovom. Sam Capone, nesumnjivo, bio bi zadovoljan jer poznato je da i nije baš volio svoje nadimke, uključujući onaj najpoznatiji - Scarface - kako su ga američki mediji počeli nazivati nakon što je stekao gangstersku slavu.

Inače, taj nadimak korijene vuče iz 1917. godine, kad je Capone tijekom tučnjave u Harvard Innu na Coney Islandu, baru mafijaša i reketara Frankieja Yalea, gdje je radio, zaradio poznate ožiljke na lijevom obrazu. Frank Gallucci, čovjek koji ga je napao, tad je tvrdio da je ciljao njegov vrat, no da je promašio, dohvativši mu samo obraz, a sve je počelo zbog toga što je Capone uvrijedio njegovu sestru. Osim nadimka Scarface, Capone navodno nije podnosio ni druge nadimke - Big Fellow, Snorky pa tako ni Fonzo koji, po svoj prilici, dolazi od njegova punog imena, Alphonse.

Brojne odgode

Inače, snimanje filma o najozloglašenijem kriminalcu našega vremena pratili su brojni tračevi i polemike u filmskoj industriji. Ono je prvotno bilo najavljeno u listopadu sad već doista davne 2017. godine, a samo prikazivanje filma najavljivalo se, pak, za 2018. godinu. Od filma tad nije bilo ništa - vidjeli smo samo nekoliko Instagram postova glumca Toma Hardyja, obrijane glave i s kilogramima viška, sa seta snimanja “Caponea”, kroz koje se moglo zaključiti da glumac i za ovaj film prolazi kroz sebi svojstvene procese potpune transformacije za ulogu.

Nakon brojnih odgoda redatelj je, usred svjetske krize s koronavirusom, napokon iznio službene datume.

Sudeći prema vremenu u kojemu smo se zatekli, a u kojemu ne rade kafići i nema točenja alkohola na javnim mjestima, bit će zanimljivo gledati film o gangsterskom kralju Caponeu, koji je donekle slične uvjete prohibicije iskoristio za vlastito bogaćenje na švercu alkohola, da bi sa 26 godina postao šef jedne od najvećih mafijaških obitelji u SAD-u. Usporedba dvaju konteksta možda je nategnuta, no postoji tanka nit koja ih veže - i ovakvo je vrijeme, naime, prikladno za bogaćenje kojekakvih inspiriranih poduzetnika, što smo vidjeli na primjeru zaštitnih maski. Nesretna vremena, znamo, oduvijek rađaju sretne poduzetnike.

Mnogo važnija prohibicija za mladog američkog redatelja Josha Tranka (36) jest, ipak, ona koja ima veze s kinodvoranama. Kao što znamo, kina u svijetu ne rade i izgledno je da neće proraditi tako skoro.

Trank je stoga najavio premijerno prikazati film 12. svibnja na streaming servisima, a za “on demand” gledatelje bit će dostupan 48 sati. Redatelj je, inače, na društvenim mrežama izrazio nadu da bi se “Capone” do kraja godine ipak mogao naći u kinodvoranama. Tko zna što bi na to imala reći Alemka Markotić.

Osim Toma Hardyja, u glumačkoj ekipi filma je i Linda Cardellini, kao supruga Mae Capone, a tu je i Kathrine Narducci kao sestra Rosie Capone i Matt Dillon kao Caponeov najbolji prijatelj Johnny. Jack Lowden igra agenta FBI-a Crawforda, a Kyle MacLachlan preuzeo je ulogu Caponeova doktora, Karlocka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 00:10