BIOGRAFSKI FILM

VIDEO: ČOVJEK KOJI JE STVORIO 'HOBITA' I 'GOSPODARA PRSTENOVA' Tolkien je u mladosti patio od mračnih vizija zbog 'rovovske groznice'

Nicholas Hoult u ulozi J. R. R. Tolkiena
 

Biografska priča o slavnom engleskog piscu J. R. R. Tolkienu, ocu modernog fantasy žanra, koji je iza sebe ostavio svjetski poznata djela poput trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobit", te je svaku generaciju čitatelja svojim riječima obilježio za čitav život.

Iako je riječ o biografskom filmu Tolkien će imati i neke “mitske”, žanrovske elemente, dok mladi autor pati od mračnih vizija i snova kao posljedica rovovske groznice.

“Postoji ta mračna imaginacija s kojom još nije uspio izaći na kraj” – svojedobno je otkrio engleski glumac Nicholas Hoult.

Film je režirao Dome Karukoski, a producenti su Peter Chernin, Jenno Topping, David Ready i Kris Thykier. Scenarij koji su napisali David Gleeson i Stephen Beresford bavi se školskim danima poznatog pisca, njegovim prijateljstvima, prvom ljubavi i umjetničkom inspiracijom otkrivenom unutar školske grupe svojevrsnih izopćenika, a sve to u napetom razdoblju uoči Prvog svjetskog rata, koji prijeti razdiranju “družine”. Sva ta iskustva inspirirala su Tolkiena da napiše svoje slavne romane.

U ulozi Tolkiena ćemo gledati Nicholasa Houlta, a Lily Collins u ulozi Edith Bratt. Ostale sporedne uloge utjelovit će Colm Meaney, Anthony Boyle, Patrick Gibson, Tom Glynn-Carney, Craig Roberts te Laura Donnelly.

Film 'Tolkien' u kina dolazi 20. lipnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2021 07:57