PIŠE NENAD POLIMAC

VIDEO: DOBAR POČETAK JEDNE USPJEŠNE FRANŠIZE Kritičar Jutarnjeg o 'Lego Batman filmu'

 press
Film je pritom prilično bezobrazan i prema Marvelovim super junacima, lozinka za ulazak u Batmanovu špilju je “Iron Man je pljuga”, a nisu pošteđeni ni serijal o Harryju Potteru i “Gospodar prstenova“

Šteta što se tvorci blockbustera “Batman v Superman: Zora pravednika” nisu usudili napraviti ovako nešto. U crtiću “Lego Batman film” Čovjek-Šišmiš po tko zna koji put spašava Gotham od Jokera i horde njegovih sljedbenika, ali to mu ne pomaže da se osjeća bolje. Ne zna da li je depresivniji dok je milijarder Bruce Wayne ili kad navlači masku i bori se protiv zločina. Usamljenost i ispraznost njegova su svakodnevica, međutim, to je njegov vlastiti izbor: nikoga ne pušta blizu, pa čak je i na distanci s vjernim sobarom Alfredom. Kad mu se približi vjerni obožavatelj, mladi Dick Grayson, on ga samo gnjavi, iako se momak poslije prometne u Batmanovog pomoćnika Robina. Barbara Gordon, kći policijskog komesara, također naleti na emocionalni zid: usprkos tome preobrazi se u karizmatičnu Batgirl. Najviše truda u psihoanalizu odnosa s glavnim junakom ulaže Joker: taj mu objašnjava da su njih dvojica jedan bez drugoga ništa, postoje samo zato kako bi se uzajamno nadvladali, a kad bi neki pritom stradao, onome koji ostane život bi se pretvorio u pakao.

Kolikogod se činila ozbiljnom, ta je fabula izložena s puno humora pa i ironije, koristeći već oprobanu formulu iz “Lego filma”, koga smo gledali prije tri godine. I “Deadpool” je lani shvatio u čemu je štos, napravio je ubitačnu zafrkanciju iz mrtvački ozbiljnih priča o super junacima (loš je primjer na početku spomenuti “Batman v Superman”) i postao najomiljeniji film godine (jedino mu se nisu usudili dati nominaciju za Oscara, iako su mnogi to prognozirali). “Lego Batman film”, odvojak a ne nastavak “Lego filma” (potonji ćemo gledati tek 2019.), nastavlja tim smjerom - i to urnebesno. Batman ne podnosi Supermana, jer je došljak s Kriptona omiljen među svojim društvom, a prvoga osobito pogodi kad Liga pravde, sastavljena od super junaka DC Comicsa, slavi svoju obljetnicu no njega nitko i ne pozove: smatraju ga “udavom” koji je poguban po svaku zabavu.

Film je pritom prilično bezobrazan i prema Marvelovim super junacima, lozinka za ulazak u Batmanovu špilju je “Iron Man je pljuga”, a nisu pošteđeni ni serijal o Harryju Potteru i “Gospodar prstenova“, jer se u Fantomskoj zoni u kojoj završavaju super zlikovci nađu i Voldemort i Sauron, a tu su i Godzila te još nekolicina nemani. Kolikogod se to isprva činilo kao mana, geometrijski oblici svih protagonista dobrodošao su odmak od sve realističnije kompjutorske animacije, koja posljednjih godina prevladava u Hollywoodu.

Preporučujem pogledati “Lego Batmana” u originalnoj američkoj verziji u 2-D formatu, koja je također na ponudi u našim multipleksima: ne sumnjam da su hrvatski glumci obavili odličan posao u domaćoj sinkronizaciji, no takvo bombardiranje dosjetkama ipak ponešto gubi u preradama, dok se jedino na engleskom doima autentično. Uzgred, u jesen ćemo gledati “Lego Ninjago film”, možda se franšiza ipak ponešto prenapregne od hiper produkcije, no zasad je sve u najboljem redu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:25